Fylder danske investeringer alt for meget i din portefølje?

Enhver investor søger at opnå det højeste afkast under en given risikoprofil. Samtidig er det jo velkendt, at det er vigtigt at have diversificering i porteføljen. Men netop her søger mange, europæiske og specielt danske investorer at investere i lande i stedet for forskellige industrisektorer. Det kan medføre, at der ikke opnås tilstrækkelig diversificering, men også at afkastet lider under koncentrationen i et enkelt land.
Det er klart, at investorerne foretrækker aktier eller obligationer i virksomheder de kender. Dette kaldes "home bias" eller "hjemmefokus". Men det giver ikke nødvendigvis det bedste afkast og øger risikoen i porteføljen.
Faktum er, at over de sidste årtier hænger verdensøkonomier nu meget mere sammen end før på grund af globaliseringen. Som en konsekvens er lande-allokeringsfaktoren derfor blevet mindre betydningsfuld, når det gælder om at optimere afkastet i porteføljen. Mange investorer har jo også erhvervsmæssige aktiviteter i mange andre lande.
Men når det gælder om at investere, er det interessant og overraskende, at mange investorer så stadigvæk holder fast i de aktier, de kender. Danmarks samlede aktieværdier udgør jo kun en brøkdel af det globale aktiemarked.
Dette var en kort introduktion til at opfordre investorerne til se lidt mere nuanceret på allokeringerne i stedet for at overallokere til danske aktier og tænke mere på globale aktier i forskellige industrier.
Spørgsmålet er så; hvilke industrier kan så anbefales?
I lang tid har den finansielle sektor været udskældt og ikke et favorit-investeringstema. Men bankernes kreditsituation er klart forbedret, og mange banker og forsikringsselskaber har vænnet sig til nulrenter og begynder at forbedre indtjeningen. Banksektoren er også fra et price/earning-niveau tæt på bundrekord set over en meget lang periode. Det gør den finansielle sektor interessant.
En anden sektor som kan anbefales, som også er en mere defensiv investering, er medicinalindustrien. Det der gør denne sektor til en god investeringsmulighed, er, at der er mange patenter med nye behandlingsmuligheder, som er lige rundt om hjørnet. De medicinale virksomheder, som ikke har nye produkter, er tvunget til at fusionere, og det skaber synergieffekter i branchen. Samtidig er price/earnings også relativt attraktive her.
Energisektoren er også en god mulighed. Olieprisen ser ud til at stabilisere sig på det nuværende niveau og mange af energiproducenterne har nu rationaliseret og skabt en mere profitabel produktion på baggrund af den lave energipris. Det vil afspejles i indtjeningen, og dermed også i aktiekurserne, i takt med at virksomhederne igen viser positive takter og øger bundlinjen.
Sidst men ikke mindst er teknologisektoren en stadig kraftigt voksende industri. Her skabes helt nye virksomheder og løsninger. Samtidig er hele den digitale proces inde i en eksponentiel udvikling. Specielt væksten i mobil brug af it-løsninger, big data analyser, og efterspørgsel efter computerkraft, er inde i en meget positiv vækst.
De ovenstående sektorer kan sagtens dækkes af gode danske aktier. Men de fleste danske aktionærer har allerede hele denne gruppe af aktier, og sikkert allerede for stor en allokering. Derfor anbefales det at se efter andre internationale aktier i de nævnte sektorer. Der finder ligeledes mange globale fonde, som også giver eksponering mod netop de nævnte områder.
Ligeledes er der naturligvis mange passive indeksforeninger ETF som giver en billig investeringsløsning. For at reducere valutarisikoen kan man også vælge danske eller udenlandske investeringsforeninger som afdækker kursrisikoen mod f.eks. Euro. Ved at skifte til en mere industri- eller sektor-baseret investering og dermed reducere den danske aktie allokering, opnås en mere diversificeret portefølje, som både under nedture og opture vil være fordelagtig.