Spøger det i din obligationsbeholdning?

Er der noget, man som investor skal holde øje med, er det inflation. Det er som et spøgelse. Når ingen kan se spøgelset, tales der ikke meget om det. Men selv om der er usynligt, kan det godt spøge og pludseligt manifestere sig.
Når det sker, er dog ikke meget, som kan udhule afkast og opsparing som inflation. Mens en markedskorrektion ofte kommer som et lyn fra en klar himmel, så retter kurserne sig typisk over de næste 6-12 måneder. Inflation kan også opstå meget hurtigt, men kommer typisk over en længere periode og retter sig lidt langsommere. Og det kan være meget dyrt, såfremt porteføljen ikke er gearet til en situation med stigende inflation og dermed højere renter.
Mange gange efter den finansielle krise, er der talt om, at inflationen nu kommer. I stedet faldt inflationen, og renterne forblev lave. Mange økonomer har i stedet fokuseret på risikoen for deflation. Men spørgsmålet er, om den generelle vækst i verdensøkonomien nu endeligt betyder at inflationen spøger igen. Flere og flere lande opskriver for første gang deres vækst skøn og i takt med at arbejdsløsheden har nået meget lave niveauer i mange lande, herunder USA og Tyskland, kommer der yderligere pres på lønningerne.
En af årsagerne til at mange investorer ikke har fokusere på inflationen og risikoen, er at inflationen i den vestlige verden og Danmark længe har været lav og sågar faldende. Danske inflationstal fra august viser dog, at inflationen i august steg 1,5 pct. i forhold til august 2016, og det er den højeste inflation i 5 år. Den amerikanske inflation steg også med 0,4 pct., og er den højeste siden januar. Sverige oplever også, at inflationen er stigende og England har nu en inflation på 2,9 pct. i august i år.
Der er flere grunde til, at den lave inflation måske er forbi. Det skyldes ikke kun væksten i økonomien. Internettet har også betydning for prisudviklingen. Men effekten af internettet er mere eller mindre forsvundet. Flere og flere varer købes over internettet og derfor kontrollerer forbrugeren typisk endnu flere priser før et køb. Det har haft en deflationseffekt, som nu er mere eller mindre forsvundet, idet priserne på varer ikke kan falde meget mere, som følge af prisforskelle mellem forskellige udbydere. Flere varer sælges også direkte fra producent til forbrugere, og dermed er mellemandens fortjeneste væk, og det har gjort varer billigere.
For investorer er et scenarie med stigende inflation værre end en stabil omend højere inflation. Stigende inflation medfører nemlig som regel højere renter, og højere renter betyder, at værdien af obligationer falder. Mange investorer har stadig store investeringer i obligationer, som bruges til at reducere risikoen og volatiliteten i porteføljen. Problemet er, at de fleste obligationer i dag ikke giver et reelt afkast, og at renteniveauet er så lavt, at der ikke er nogen kompensation, når obligationskurserne falder. Resultatet er, at de obligationer, som skulle give stabilitet i porteføljen, og ideelt også lidt afkast, pludselig er en byrde med tab til følge. Såfremt obligationsejere vælger at sælge obligationerne efter, at de har lidt tab, må man forudse, at pengene så bliver allokeret i kontanter, aktier eller andre aktivklasser såsom ejendomme. Det kan igen betyde et selvforstærkende pres nedad på obligationskurserne.
Mit råd er derfor, at gennemgå obligationsdelen i porteføljen og lav et skøn over risikoen såfremt f.eks. inflationen stiger til 3-4 pct. Det kan nemlig betyde et kursfald på 10 pct. eller mere på de lange obligationer. Der er naturligvis også muligheder for at ændre obligationsporteføljens sammensætning med andre investeringsløsninger, således at porteføljen bliver mere robust mod en stigende inflation. Det kan eksempelvis gøres ved at ændre til obligationer med en kortere løbetid. En anden løsning er indeksobligationer. Her fås en obligation med en indbygget forsikring mod inflation, da obligationens hovedstol løbende opskrives i takt med inflationen. Som investor vil du derfor altid beholde købekraften på din investering. Samtidig opskrives renteudbetalingerne i takt med at den generelle inflation og dermed renteniveau stiger. Der findes også mange fonde, som er sammensat således, at de har overvejende meget korte obligationer.
Men som konklusion, tro ikke at inflation og renter forbliver lave i al fremtid.