Valuta

Danmark: Valutareserven faldt og ingen intervention

Valutareserven i Nationalbanken faldt i oktober med 16,8 mia. kr. til 439,6 mia. kr., meddeler Nationalbanken.

Dermed har Nationalbanken taget hul på sin strategi om at nedbringe lidt af sin store buffer fra udenlandske lån i takt med at covid-19 tiltagene udfases, lyder det i en kommentar fra Troels Kromand, der er cheføkonom i Nykredit.

- Her i anden runde af nedlukningen, har regeringen og Nationalbanken et bedre overblik over, hvad det kan komme til at koste for statskassen. Og gennem hele coronakrisen har staten haft en meget stor buffer på sin konto i Nationalbanken. Så at lidt af den udenlandske låntagning gradvist tilbagebetales, hindrer ikke statens muligheder for at kompensere virksomhederne for nedlukningen, vurderer Troels Kromand.

Udviklingen afspejler, at Nationalbanken i perioden netto har solgt valuta for 0,1 mia. kr., og at staten netto har indfriet lån i udlandet for 16,7 mia. kr.

Yderigere oplyser Nationalbanken, at den ikke har interveneret i valutamarkedet i december.

Det sker, selv om den danske krone har været styrket i december og trods et lille fald efterfølgende fortsat ligger højt i forhold til euro.

- Det peger umiddelbart på, at en selvstændig dansk rentenedsættelse er et stykke væk. Før vi når dertil, vil nationalbanken først intervenere og sandsynligvis bygge lidt af valutareserven op, som blev brugt til forsvaret af kronen i især marts 2020, skriver Troels Kromand.

Læs også
Top job