Karriere
BREAKING

Arbejdsgiverne har talt: 7 gode råd til ledige seniorer

Frygten for at ende i bunden af ansøgerbunken vokser for de fleste i takt med alderen. Her er virksomhedernes bedste råd til de jobsøgende ældre.

Som senior kan det være svært at skulle søge nyt job. Men de ældre lønmodtagere klarer sig godt på flere områder. Foto: Joachim Ladefoged

Det kan være svært at finde job, når fødselsattesten går mere end 55 år tilbage.

Men ifølge en ny rekrutteringsundersøgelse fra konsulenthuset Ballisager, er der potentiale i de ældre lønmodtagere.

Overhalvdelen af de 927 private og offentlige virksomheder, som har svaret på spørgsmål omkring rekruttering i undersøgelsen, svarer, at de ikke ser generelle udfordringer ved at ansætte medarbejdere over 55 år.

Men samtidig angiver knap hver tredje virksomhed, at den ældre medarbejdergruppe har sværere ved at lære nyt.

Her er arbejdsgivernes bedste råd til ledige seniorer:

1. Fokuser på motivation frem for erfaring

61 pct. af virksomhederne anbefaler ifølge rekrutteringsanalysen ældre lønmodtagere at fokusere på motivation frem for erfaring. Ifølge Morten Ballisager, direktør for konsulenthuset bag analysen, er det et godt råd.

»Seniorer vil oftest gerne fortælle om deres mangeårige erfaringer. Det kan let blive opfattet som om, at man forsøger at være »Kloge-Åge«, der ved det hele og ikke vil ændre noget. Derfor er det bedre at fokusere på, at man er nysgerrig og har lyst til at lære nyt, så virksomhederne kan se potentielle i en,« siger direktøren.

2. Forklar, hvordan dine kompetencer kan bruges

Her klarer seniorerne sig godt
  • Ifølge rekrutteringsanalysen er arbejdsgivere glade for seniorernes erfaring.
  • 63 pct. af de adspurgte virksomheder mener, at seniorerne generelt klarer sig godt.
  • 60 pct. af de adspurgte arbejdsgivere mener, at seniorerne generelt er gode til at bevare roen.
  • Mere end hver tredje virksomhed mener, at medarbejderne i aldersgruppen 55+ år er mere fleksible, fordi de ikke har små børn.
  • 17 pct. af de adspurgte arbejdsgivere mærker ingen generelle fordele ved seniorerne.
Kilde: Ballisagers Rekrutteringsanalyse 2018

Over halvdelen af de adspurgte virksomheder mener, at dette er det bedste råd til jobsøgende seniorer. Ifølge analysen har medarbejdergruppen flere områder, hvor de klarer sig godt, og derfor handler det om at fremhæve disse i jobsøgningen.

Eksempelvis angiver 63 pct. af arbejdsgiverne, at de nyder godt af seniorernes erfaring. Mens 60 pct. mener, at seniorerne har prøvet mere end yngre kollegaer og tager mange ting roligt.

3. Vær tydelig omkring din forandringsparathed

Når man som jobsøgende over 55 år skal finde job, er det ifølge analysen vigtigt at være tydelig omkring sine evner til hurtigt at omstille sig. Lidt under halvdelen af de adspurgte virksomheder angiver dette som et godt råd til seniorerne, og den påstand er Morten Ballisager enig i.

»Generelt har mange arbejdsgivere en forestilling om, at lønmodtagere over 55 år er mindre villige til at ville lære noget og udvikle sig. Det kan blive et problem, fordi forandringstempoet er højt på mange arbejdspladser. Det er derfor vigtigt, at man som senior også har lyst til at lære nyt og er klar til at ændre arbejdsgange og så videre,« siger han.

4. Fortæl, hvor mange år du forventer at være på arbejdsmarkedet endnu

Pensionsalder og efterløn er ofte til debat. Derfor er det en god idé at fortælle, hvor mange år man som senior forventer at blive på arbejdsmarkedet. Dette råd giver 40 pct. af de adspurgte virksomheder i rekrutteringsanalysen.

5. Vær fleksibel

Arbejdsgiverne råder lønmodtagere over 55 år til at være fleksible, når de søger jobs. Det kan både være ved at tilbyde at kunne arbejde færre timer, deltid eller med løntilskud.

Selvom ansættelsesforholdet måske ikke er det ønskede, kan det muligvis på sigt føre til en fuldtidsstilling, fordi medarbejderen får mulighed for at vise sine kompetencer og evner.

6. Uddyb dine digitale kompetencer

Behovet for medarbejdere med digitale kompetencer vokser konstant i takt med i nye teknologier hele tiden udvikles, og flere virksomheder er derfor interesseret i at vide, hvilke digitale kompetencer seniorerne har. 18 pct. af virksomhederne angiver dette som et godt råd til jobsøgningen.

7. Undlad at italesætte din alder i ansøgning og cv

Ifølge Morten Ballisager er det vigtigt, at man som senior ikke gør alder til sin identitet.

»Det sætter begrænsninger, hvis man hele tiden fokuserer på sin alder. Hvis man præsenterer sig som 62-årig, bliver man husket sådan. Derfor er det en god idé at italesætte sine kompetencer og evner først og så eventuelt slutte af med sin alder,« siger han.

På den måde vil man blive husket på alle de positive ting, som man kan tilføre virksomheden fremfor sin alder.

Læs også
Top job