Karriere

Vi har aldrig levet lykkere, sundere, rigere eller sikrere

Harvard-professor viser, hvordan jordens befolkning oplever fremgang på alle parametre.

”Enlightenment Now: The Case for Reason, Science, Humanism, and Progress”

Forfatter: Steven Pinker

Udgivet: Februar, 2018. Viking

576 sider

21USD på Amazon.com

Harvard-professor Steven Pinkers nye bog, Enlightenment Now, er udråbt af Bill Gates som den bedste bog nogensinde. Bogen er en over 500 siders gennemgang af menneskeligt fremskridt inden for sundhed, velstand, lykke, teknologi og endda klima. Den er værd at læse, hvis du er en af dem, som tror, at verden er af lave og at alt går i den gale retning.

Bedst: Frygt sælger. Derfor flyder aviserne over med historier om krig, kamp og korruption. Negative katastrofenyheder sætter følelserne i gang og tiltrækker læsere i stimevis. Problemet er bare, at selvom aviserne altid kan finde deprimerende enkelthistorier, så går verdens udvikling i den modsatte retning. Vi bliver gladere, sundere og rigere – og der er mindre krig på kloden. ”Enlightenment Now” er dermed en velresearchet og -skrevet dråbe af håb i et hav af katastrofer. Dens pointe er fantastisk at læse og værd at huske på næste gang, du åbner en avis.

Værst: Bogen er en mursten af grafer, figurer, videnskabelige undersøgelser og citater fra verdens førende forskere. Det giver den en kæmpe spændvidde og gør pointen overbevisende, men som almindelig læser kan man nøjes med mindre.

Hovedpointer: Bogen viser, hvordan menneskeheden i gennemsnit har oplevet fremgang på hvert eneste målbart parameter. Her er tre punkter, som overraskede mig:

  • Vi bliver mindre ensomme. Andelen af mennesker, som siger, at de føler sig ensomme, er faldet år for år lige siden 1977. Det gælder særligt brugere af sociale medier som, modsat hvad mange tror, siger, at de har flere tætte venner, større tillid til fremmede og har mindre stress, end resten af befolkningen.
  • Vi bliver lykkeligere. Globale undersøgelser viser, at når folk skal vurdere deres livstilfredshed på en skala fra 1 til 10, går det i den rigtige retning. Selvom nogle mennesker er lykkeligere end andre, stiger gennemsnittet støt. Dette skyldes, at jordens befolkning i gennemsnit bliver rigere, sundere og mere frie.
  • Vi bliver klogere. Intelligensforskere har opdaget, at menneskehedens gennemsnitlige IQ er steget enormt de seneste årtier. En almindeligt begavet person i dag, ville være et geni i 1800-tallet.

Vurdering: Hvert kapitel af bogen er dedikeret til et område, som har oplevet fremgang de seneste årtier. Forfatterens tese er, at der ikke findes et eneste punkt, hvor det er gået tilbage for menneskeheden. Den er værd at læse – hvis du ikke drukner i statistik undervejs.

BRANCHENYT
Læs også