Serier

Unge vælger ledelse fra: Eksperter advarer om mangel på kompetente topchefer i fremtiden

Antallet af ledere under 35 år er faldet markant i løbet af 10 år. Det vækker bekymring for, at bestemte brancher helt vil mangle kompetente kandidater til chefstillinger i fremtiden.

De unge topchefer
Servicekoncernen ISS med Jacob Aarup-Andersen i front forsøger at udvikle sine egne ledere via særlige graduate-programmer. Det kan der blive behov for i de kommende år, fordi der i dag er færre unge ledere under 35. Det kan påvirke hele fødekæden, påpeger forfatterne bag en ny rapport om unge ledere. Foto: Gregers Tycho

De unge holder sig i stigende grad fra at gå ledelsesvejen.

Det vækker bekymring, da der inden for de næste 10-15 år er udsigt til et omfattende generationsskifte på ledelsesgangene i de danske virksomheder.

»Min vurdering er, at det bliver svært at tiltrække de rigtige ledere til visse funktioner. Vi får nogle flaskehalse i nogle private brancher og i det offentlige, hvor man vil mangle arbejdskraft på chefniveau,« siger Michael Uhrenholt, ledelsesrådgiver hos fagorganisationen Lederne.

De seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af unge ledere mellem 20 og 35 år er faldet 24 pct. i perioden fra 2008 til 2018. Samtidig er andelen af ledere over 50 år ifølge tal fra industriens interesseorganisation, DI, steget fra 35 til 44 pct. i perioden 2010 til 2019.

Ifølge en ny omfattende rapport om unge ledere, som er udarbejdet af fagorganisationen Lederne og erhvervsakademiet Cphbusiness, ses der en tendens til, at unge ledere i dag afbryder lederkarrieren i deres første job eller helt fravælger ledervejen.

En skrumpende talentmasse af unge ledere kan påvirke fødekæden hele vejen op til topchef-niveau, påpeger rapportens forfattere, og netop fordi det tager tid at opbygge erfaring, der kvalificerer til en toplederstilling, bør der handles nu.

»En stor del af dagens ledere og topledere er baby-boomers, der begynder at mærke pensionen friste, og det tegner et billede af en ledelsesmæssig udfordring inden for en overskuelig fremtid,« mener Karen Christina Spuur, der er lektor på Erhvervsakademi Cphbusiness og medforfatter til rapporten.

Rapporten Unge ledere
  • Tal fra både Dansk Industri, Lederne og Danmarks Statistik viser, at der de sidste 10 år er kommet færre unge ledere under 35 og flere over 50 år. Andelen af unge ledere ligger nu på 8,43 pct.
  • Rapporten Unge ledere er baseret på mere end 50 interview med unge ledere og en spørgeundersøgelse med over 1.000 respondenter.
  • Her ses en tendens til, at unge ledere afbryder deres lederkarriere i deres første job eller helt fravælger ledervejen.
  • En ung leder er i projektet defineret som værende 22-35 år.
  • Rapporten er blevet til på baggrund af et samarbejde mellem erhvervsakademiet Cphbusiness og fagorganisationen Lederne med bidrag fra Dansk Erhverv, HK, Det Nationale Center for Arbejdsmiljø, Business Danmark, CBS og PA Consulting.

Hos firmaet Egon Zehnder, der rådgiver og rekrutterer til topledelser i flere af landets største virksomheder, oplever man, at det er svært at finde egnede kandidater under 45 år.

»Vejen til en topchefstilling er langtfra så lineær, som den var for nogle år siden. Samtidig har mange bestyrelser øget deres krav til, at en kandidat har flere års erfaring i netop deres industri. Samlet medvirker det til, at kandidaterne ofte er længere oppe i årerne, før de bliver set som kvalificerede til en position som CEO,« siger Christian Fischer, der er partner i Egon Zehnder.

Han tilføjer, at når feltet på den måde er indsnævret, kræver det, at man »i virksomhederne har fokus på at udvikle potentiale for ikke at misse ledertalent og undgå mangel på dygtige topledere fremover«.

Samme melding kommer fra DI, hvor man også ser flere ledere debuterer senere.

»At starte i en virksomhed og bevæge sig til tops er ikke noget, vi ser meget af,« konstaterer Pernille Erichsen, der er chef for ledelse og virksomhedsudvikling i DI.

I en ny interviewserie sætter Finans fokus på unge danske topchefer, der ikke er ældre end 45 år. Ni adm. direktører giver hver især deres bud på, hvad god ledelse er i 2021.

Jacob Aarup-Andersen, topchef i ISS, er en af dem, og han er overrasket over, at antallet af unge ledere falder. ISS forsøger selv at gøre meget for at udvikle talenter.

»Vi har en række forskellige lederprogrammer, startende med vores graduate-programmer til nyuddannede, og så går vi meget op i at rotere medarbejdere både inden for fagområder og på tværs af landegrænser,« siger topchefen.

Læs også
Top job