Karriere

Finansdirektørens magt vokser med ansvaret for den digitale transformation

Pandemien har sat turbo på en udvikling, der giver finansdirektører mere magt. De har taget et stort skridt væk fra den klassiske bogholder-funktion og har sat sig tungt på den digitale agenda.

Marianne Rørslev Bock er finansdirektør i Scandinavian Tobacco Group. Hun har set sin rolle vokse, i takt med at hun har fået større ansvar for it og digital udvikling i virksomheden. Foto: Gregers Tycho

Markant flere finansdirektører indtager en nøglerolle i virksomhedernes digitale transformation.

Det viser en ny undersøgelse fra konsulenthuset Accenture, og tendensen bliver fremhævet af flere branchekendere.

Finansdirektørerne har lukket kapitlet, hvor de primære opgaver var udarbejdelse af månedsrapporter og regnskaber, og har fået langt større magt ved at tage ansvaret for den digitale dagsorden.

»Globalt ser vi, at finansdirektør-rollen virkelig har udviklet sig til, at finansdirektørerne nu har et stort ansvar for hele det strategiske og digitale område,« siger Allan Andersen, dansk ansvarlig for CFO-services i Accenture Strategy & Consulting.

Det viser undersøgelsen
  • 72 pct. af de i alt 1.300 finansdirektører, der har deltaget i undersøgelsen globalt, svarer, at de har det endelige ord i forhold til virksomhedens teknologiske retning. Det tilsvarende nordiske tal ligger på 63 pct.
  • Ifølge konsulenthuset har USA og nogle af de store europæiske lande et forspring, men det samlede felt, inklusive Danmark og resten af Norden, har den digitale transformation og udviklingen af CFO-rollen også rykket sig væsentlig hurtigere i 2020.
  • I 2018 svarede finansdirektørerne, at 34 pct. af de traditionelle økonomiopgaver nu er automatiseret. De havde dengang en forventning om, at tallet ville stige til 45 pct. i 2021, men undersøgelsen fra 2020 viser, at hele 60 pct. af opgaverne nu er automatiseret.Det tilsvarende tal for Norden inklusive Danmark er 52 pct.
  • Finansdirektørerne bruger også digitalisering til at skabe et bedre datagrundlag til at træffe beslutninger ud fra. Dog er der ifølge Accenture plads til forbedring, da kun 21 pct. af finansdirektørerne bruger operationelle data til at identificere forskellige potentialer for ny værdi, mens 20 pct. anvender makroøkonomiske data i deres prognoser.

Konsulenthusets undersøgelse viser, at 72 pct. af i alt 1.300 adspurgte finansdirektører globalt har det sidste ord i forhold til den digitale og teknologiske retning for virksomheden. Samtidig svarer 79 pct., at pandemien har tvunget dem til at udvide deres rolle i forhold til at agere topchefens strategiske partner.

Mange virksomheder havde ifølge Allan Andersen overvejelser om at gennemføre større digitale forandringsprojekter om to til tre år.

»Men pandemien har ramt og stresstestet virksomhedens nuværende setup, hvilket har fået mange til at fremrykke planerne,« siger Allan Andersen.

Han påpeger, at studiet viser, at det sætter fart på væksten i virksomhedens indtjening og afkast, når finansdirektøren er en drivkraft i forhold til den strategiske og digitale agenda.

Headhuntere og rekrutteringseksperter har også bemærket tendensen, som er et brandvarmt emne i stort set alle virksomheder.

»CFO’en får uden tvivl et bredere mandat og markant øget indflydelse, fordi han eller hun er en afgørende sparringspartner og spiller en hovedrolle i at bruge indsigt via tal og data til at forstå, forklare og drive den strategiske agenda,« forklarer Mette Aagaard, managing partner hos Spencer Stuart i Danmark, der rådgiver og rekrutterer for nogle af landets største virksomheder.

Det stiller også større krav til finansdirektøren om f.eks. at være mere kommercielt orienteret og dygtig til kommunikation, påpeger hun.

Vi ser, at finansdirektøren kommer endnu dybere ind i forretningen

Birgitte Alstrøm, ledelsesrådgiver, Lederne

Hos fagorganisationen Lederne mener man, at det er naturligt, at netop finansdirektørerne får ansvar for digital udvikling, da de i forvejen har en tværgående rolle i en virksomhed og samtidig er stærke i effektivisering og procesoptimering, som typisk er det, der sætter digitaliseringen i gang.

»Vi ser, at finansdirektøren kommer endnu dybere ind i forretningen, og har han eller hun ansvaret for den digitale agenda, følger typisk store investeringer, og så får vedkommende også mere taletid i direktionen,« siger ledelsesrådgiver Birgitte Alstrøm.

Det er et nyt område for mange finansdirektører, forklarer hun, fordi digitalisering kan lede til innovation, nye produktområder og forretningsmodeller.

»Det er faktisk mange nye roller, finansdirektøren går ind i, hvis man bruger digitalisering til alt, hvad den har potentiale til.«

Marianne Rørslev Bock har været finansdirektør i Scandinavian Tobacco Group siden 2018. De seneste tre år har hun og den øvrige ledelse arbejdet på en løbende transformation af virksomheden, der blandt andet er gået fra en decentral til global ledelse.

I den forbindelse er det Marianne Rørslev Bock, der har det overordnede ansvar for at opdatere koncernens it-infrastruktur eller ERP-system over de kommende år.

»Jeg har mange års erfaring som finansdirektør, men ansvaret for digitalisering har været en ny og virkelig spændende opgave for mig. For hvis du gerne vil drive en virksomhed globalt, så er du nødt til at digitalisere og sanere i dit it-setup,« siger hun.

Læs også
Top job