Karriere

Chefen er mere afslappet over for medarbejdernes tøjvalg

Cheferne har fået en mere afslappet holdning til dresscoden på arbejdspladsen, men der er stadig visse stykker tøj, som størstedelen af cheferne slet ikke mener hører hjemme på kontoret.

Det er langtfra alle beklædningsdele, cheferne vil acceptere på arbejdspladsen, men der er ifølge en ny analyse fra Lederne blevet lidt mere lempelige i forhold til tøjvalg. Arkivfoto: Gregers Tycho

Flere chefer har smidt deres regler for påklædning på jobbet i skraldespanden. Men de fleste chefer er enige om, at nogle beklædningsdele er ’no go’ på arbejdspladsen.

En ny undersøgelse fra fagorganisationen Lederne viser, at færre virksomheder har regler for, hvordan dresscoden er.

27 pct. af lederne svarer i undersøgelsen, at de har nedskrevne regler på området. For et år siden gjaldt det 31 pct.

Selvom faldet måske ikke er så stort, mener Flemming Andersen, ledelelsesrådgiver i Lederne, at udviklingen er markant.

»Vi er blevet langt mere digitale og moderne, og derfor har mange steder løsnet op i den konservative holdning til tøjet,« siger han i en pressemeddelelse.

Selvom under en tredjedel af virksomhederne har en nedskrevet dresscode, svarer 45 pct. af lederne, at de har forventninger til deres medarbejderes påklædning. Det gjaldt 46 pct. af lederne for et år siden.

Ifølge Flemming Andersen dropper nogle virksomheder helt at have en dresscode eller løsner op i den, arbejdspladsen har.

»I dag møder mange f.eks. op i t-shirt og blazer, mens det før i tiden hed skjorte og jakkesæt.«

Også coronakrisen har sat sit præg på chefernes syn på, hvilket tøj der hører hjemme på en arbejdsplads.

Flemming Andersen hæfter sig ved, at hver tredje leder siger, at de eksisterende regler for påklædningen kun omfatter nogle medarbejdergrupper.

»Det er gået op for flere, at det også er karakteren af arbejdet, der er afgørende for påklædningen. Hvis man skal sidde ved en computer og lave analyser, kan man nemmere have afslappet tøj på, end hvis man f.eks skal holde møder med kunder hele dagen,« siger han.

Selvom cheferne generelt set er blevet mindre strikse i forhold til dresscoden, er de fleste chefer enige om, at der er visse beklædningsdele, som man kun skal gå med i fritiden.

73 pct. af lederne mener, at det er uacceptabelt at iføre sig joggingtøj på jobbet.

Heller ikke mavebluser hører sig til på arbejdet, mener 83 pct. af lederne.

Mere delte er de, når det kommer til kasketter, shorts og korte skørter, da lidt over 40 pct. ikke mener, at disse beklædningsgendstande skal med på job.

Synlige kropsudsmykninger som tatoveringer og piercinger går kun 17 pct. af lederne på.

Læs også
Top job