Karriere

»Jeg er her for at sige farvel. Jeg var ikke klar til dette«

Lionel Messi og FC Barcelona er ikke længere en enhed. Argentineren havde til hensigt at fortsætte i klubben, men en dårlig økonomi spændte endegyldigt ben for det driblestærke fodboldikon.

Lionel Messi var sikker på, at han fortsat skulle være Barcelona-spiller, men efter 20 år er det slut. Håbet om en forlængelse blev endegyldigt knust af økonomiregler og lønudgifter. Foto: Pau Barrena/Ritzau Scanpix »Vi har haft en fantastisk tid i byen. I dag må jeg sige farvel til alt det her. Jeg har været her, siden jeg var 13 år, og efter 21 år forlader jeg byen med min kone og mine tre catalansk-argentinske børn, og jeg kan ikke beskrive, hvor meget vi har oplevet her i byen,« sagde Lionel Messi på pressemødet. Foto: Albert Gea / Ritzau Scanpix Lionel Messi har vundet den prestigefyldte pris Ballon d'Or hele seks gange i karrieren. Alle som Barcelona-spiller. Foto: Albert Gea / Ritzau Scanpix

I et kort øjeblik så det ud til, at han havde lyst til at vende om og gå ud af den samme dør, hvorfra han netop var kommet.

Den 34-årige argentiner kiggede på podiet, som var det en kiste med et familiemedlem, der skulle bæres den sidste vej ud til evig hvile. Men det var ikke en bisættelse. I stedet var det scenen for pressekonferencen, hvorfra Lionel Messi søndag den 8. august 2021 annoncerede, at hans tid i FC Barcelona endegyldigt var forbi.

Jeg gjorde alt, hvad der var muligt, sammen med Joan Laporta for at blive. Men det var ikke muligt på grund af La Liga. Det var aldrig noget problem at nå frem til en ny kontrakt.

Lionel Messi, fodboldspiller

Kameraerne blitzede, de fremmødte klappede, og familien græd, da Lionel Messi trådte op på scenen. Han tog beslutsomt sit mundbind af. Kiggede ud i luften. Og brød ud i gråd. Med klubbens logo i baggrunden stod ikonet med ansigtet begravet i sit tørklæde. Lionel Messi samlede sig og tog ordet.

»Jeg er her for at sige farvel. Jeg var ikke klar til dette. Det er virkeligt svært at skulle rejse efter så mange år i klubben. Efter at have brugt så mange år af mit liv her var jeg overbevist om, at jeg kunne fortsætte karrieren her i mit hjem. Sidste år var jeg overbevist om, at jeg skulle videre, men ikke nu,« sagde argentineren.

De to parter gjorde, hvad de kunne, lod den argentinske fodboldspiller verdenspressen forstå. Det samme havde klubbens præsident, Joan Laporta, meddelt dagen forinden. Men håbet om en forlængelse blev knust af en forfærdelig arv og et lønloft.

En forfærdelig arv

I slutningen af august 2020 kom det frem, at Lionel Messi selv ønskede at forlade klubben, som han har spillet for, siden han kom til som ungdomsspiller. Hvis ikke den forhenværende præsident Josep Bartomeu gik af, ville argentineren forlade klubben, når kontrakten udløb i juli 2021.

Barcelonas nummer 10 fik sin vilje, og ind kom Joan Laporta med løfter om at bringe klubben tilbage til fordums styrke. Angrebsspillerne Memphis Depay og Sergio Aguero blev blandt andre hentet ind som bevis, men så meldte virkeligheden sig. Josep Bartomeu begrundede Messis afsked med en »forfærdelig arv« fra den tidligere bestyrelse.

Barcelonas gæld var langt højere end frygtet, hvilket betød, at 110 pct. af klubbens indkomst gik til løn. Og da La Ligas regelsæt skriver, at en klubs lønudgifter ikke må overstige dens indtægter, var det endegyldigt: Lionel Messi og FC Barcelona måtte skilles.

»Jeg gjorde alt, hvad der var muligt, sammen med Joan Laporta for at blive. Det var aldrig noget problem at nå frem til en ny kontrakt. Men det kunne ikke lade sig gøre at underskrive den på grund af La Liga. Jeg tilbød at reducere min løn med 50 pct. Jeg har gjort alt for at få forlænget kontrakten,« sagde Lionel Messi med en hæs og monoton stemme.

Lionel Andrés Messi

Født den 24. juni 1987 (34 år) i Rosario, Argentina.

Klubkarriere

1994-2000: Ungdomsspiller i Newell’s Old Boys (Argentina).

2001-2004: Ungdomsspiller i FC Barcelona.

2004-2021: FC Barcelona (672 mål i 778 kampe).

Landsholdskarriere

2005-: 151 kampe for Argentina (76 mål).

Udvalgte meritter

10 spanske mesterskaber.

Syv spanske pokaltitler.

Fire Champions League-titler.

Vinder af Copa America med Argentina i 2021.

OL-guld med Argentina i 2008.

VM-sølv med Argentina i 2014.

Kåret til VM’s bedste spiller i 2014.

Vinder af Ballon d’Or seks gange: 2009-2012 samt i 2015 og 2019.

Kåret som verdens bedste spiller ved The Best Fifa Football Awards: 2009-2012, 2015 og 2019. (Ballon d’Or og Fifas kåring af verdens bedste var slået sammen til én pris i perioden 2010-2015).

Kilder: FC Barcelona og Transfermarkt

De har løftet hinanden

Men kontrakten blev aldrig formaliseret. Efter 17 år, 34 trofæer, 17 individuelle priser og 672 mål er det slut, og det efterlader Morten Glinvad med en sammenkogt følelsesret bestående af chok, tristhed og undren.

»Det er næsten ikke til at forstå,« sagde La Liga-kommentatoren i et tidligere interview med Jyllands-Posten.

»Det er jo en spiller og en klub, der har løftet hinanden og oplevet så meget storhed sammen. Det Barcelona, vi har set de seneste mange år, er der ikke uden ham. Holdet har nok stjerner til fortsat at være blandt de bedste. Men de har været fuldstændigt afhængige af Messi i deres spil, så nu handler det om at genopbygge holdet og finde ud af, hvordan Barcelona nu skal definere sig selv.«

Flere spanske medier spekulerede inden pressemødet i, om udmeldingen fra Barcelona var et forsøg på at presse den spanske liga til at ændre lønloftet. For indeværende tyder alt dog på, at Lionel Messi har spillet sin sidste kamp i den catalanske klub. Angriberen bekræftede på pressemødet, at han har forhandlet med stenrige PSG om en ny kontrakt, mens klubber som Inter Milan, Manchester City og Inter Miami i MLS også nævnes som mulige destinationer.

Skulle have været på et fyld Camp Nou

Flere af de fremmødte havde tårer i øjnene, mens Lionel Messi forklarede, at han ikke havde forestillet sig at skulle sige farvel på denne måde. Han skævede ikke til døren, hvorfra han kom. Fra podiet fastholdt Lionel Messi sit blik mod de personer, han var i færd med at sige farvel til.

»Jeg havde aldrig forestillet mig at skulle sige farvel. Min afsked skulle have været med folk på banen, tribunerne og en sidste jubel. Jeg havde forestillet mig at tage afsked på et fyldt Camp Nou, så jeg kunne sige ordentligt farvel. Men det må blive på denne måde, og jeg er så taknemmelig for al den kærlighed, folk har vist over for mig i alle disse år,« sagde Lionel Messi.

Da Lionel Messi var færdig med sin takketale til holdkammeraterne, ledelsen, fans og familien, fulgte en klapsalve, der varede i godt to minutter. Kameraerne blitzede endnu engang, ligesom familien atter brød ud i tårer. Lionel Messi kiggede taknemmeligt ud i lokalet, inden han atter gemte ansigtet i sit tørklæde.

Læs også
Top job