Karriere

Barn af Christiania: »Der er mange, der overhovedet ikke rører hash«

Marie Danos er født og opvokset på Christiania. Længe har fristaden i København været forbundet med hash, men i takt med at en ny generation tager over, rejses spørgsmålet om, hvad fremtidens fristad egentlig skal stå for.

Hvordan er det egentlig at være ung på Christiania i dag, 50 år efter fristaden blev grundlagt? Det ved Marie Danos alt om. Hun er nemlig født og opvokset som Christiania-barn.
Foto: Nicolai Lorenzen Fra sin hængekøje kan Marie Danos se ned til den mørkegrønne sø, der skiller "Dyssen" fra det indre Christiania. Herfra kan det føles som om, at Pusher Street, trafik og larm er langt borte.
Foto: Nicolai Lorenzen Marie Danos nåede at flytte væk og bo i indre by som teenager, men for hende er Christiania lig med tryghed og som en lille landsby, hvor alle kender hinanden. 
Foto: Nicolai Lorenzen Marie Danos bliver altid spurgt ind til skat og hash, fordi hun bor på Christiania. Jeg tror, mange vil blive forbavsede, siger hun.
Foto: Nicolai Lorenzen Pusher Street gør Christiania dunkel og gravalvorlig, mener Marie. I juli blev en 22-årig Christianit dræbt af skud, og Marie håber at kriminaliteten kan flyttes ud af Christiania.  
Foto: Nicolai Lorenzen

Myggestik. Det var noget af det eneste, Marie Danos absolut ikke savnede, da hun var flyttet ud af Christiania og ind til byen i 2007. Tænk at kunne sove med åbent vindue uden at blive ædt op af myg. Og at have supermarkeder lige neden for lejligheden. Og så det allervildeste: at kunne få leveret takeaway fra Just Eat lige til hoveddøren.

Men efter seks år i byen vendte hun alligevel hjem til Christiania, hvor hun er født og vokset op. Og selv om det vrimler med myg herude på “Dyssen”, kunne den 31-årige Marie Danos ikke forestille sig et andet sted at bo...

Læs også