Karriere

Manglen på ledere er historisk: »Arbejdsmarkedet er i allerhøjeste gear«

Mulighederne for at få et lederjob er gode. Så gode, at det giver anledning til bekymring, mener man i Ledernes Hovedorganisation.

Artiklens øverste billede
Antallet af jobannoncer er steget massivt i takt med et generelt økonomisk opsving efter corona. Foto: Arkiv.

Der er exceptionel rift om gode ledere. Der bliver i disse måneder sat rekord i antallet af jobopslag, hvor virksomhederne søger kandidater inden for ledelse.

Det viser nye tal fra Jobnet, som Lederne har sæsonkorrigeret.

I august blev der således målt det næsthøjeste antal ledige stillinger inden for ledelse, som nogensinde er registreret. Det er kun overgået af måneden før.

»Går man med drømmen om at blive leder eller skifte sit eksisterende lederjob ud med et andet, så er der gode muligheder netop nu. Virksomhederne tørster i den grad,« konstaterer Niklas Praefke, der er cheføkonom hos Lederne.

I august blev der slået 2.253 lederjob op, når der korrigeres for sæsonudsving, mens der måneden før var 2.371 lederjob. Til sammenligning blev der i gennemsnit slået knap 1.400 lederjob op om måneden i 2019.

Ifølge Niklas Praefke hænger manglen på ledere sammen med den økonomiske optur, som dansk økonomi og mange danske virksomheder lige nu oplever.

»Arbejdsmarkedet er i allerhøjeste gear,« konstaterer han.

Beskæftigelsen sætter måned efter måned nye rekorder, men selvom det er godt nyt for alle, der er på jagt efter et nyt job, giver det også grund til bekymring, lyder det fra cheføkonomen.

»Bagsiden af medaljen er, at virksomhederne alt for ofte må opgive at finde den rette kandidat til en opslået stilling. Det er voldsomt frustrerende for de ledere, som ikke kan finde den arbejdskraft, de har brug for. Ofte betyder det, at de bliver nødt til at sige nej til nye ordrer, og i værste fald bliver virksomheden nødt til at overveje at rykke produktionen uden for landets grænser,« mener Niklas Praefke.

Manglen på arbejdskraft er på det højeste niveau siden tiden op til finanskrisen. August bød på 31.700 jobannoncer, hvilket er det højeste niveau siden februar 2008, ifølge tal fra Jobindex.

I en prognose forudser Ingeniørforeningen IDA og Danske Gymnasier, at det kun er toppen: I 2030 vil der mangle 78.000 faglærte og 13.000 ingeniører og kandidater indenfor teknik og it, lyder det.

»Hvis ikke den truende mangel bliver imødegået med både opkvalificering og efteruddannelse, og ikke mindst et øget optag på de uddannelser, hvor efterspørgslen vil stige, ender det med et selvmål af dimensioner,« udtalte IDA’s formand, Thomas Damkjær Petersen, i forbindelse med prognosens udgivelse.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.