Karriere

»Du kan ikke drikke smerten væk. Du kan drikke dig selv væk«

I årevis kæmpede Kristian Ditlev Jensen med et hidsigt alkoholmisbrug. En overgang truede flaskerne med at trække ham endegyldigt ned i mørket. Nu har den tørlagte præst og forfatter skrevet en bog om, hvornår alkoholen går fra at løfte ens liv til at ødelægge det. Og man behøver ikke at være alkoholiker for at læse med.

Kristian Ditlev Jensens nye, delvist selvbiografiske roman, ”Bar”, er et forsøg på at beskrive alkoholisme i sit allermørkeste udtryk: »Det er en historie om, hvordan drikkeriet går fra at være noget uskyldigt og sjovt til noget alvorligt og tragisk,« fortæller den 50-årige præst og forfatter, der selv vendte ryggen til et massivt drikkeri for 10 år siden. Foto: Joachim Ladefoged I efteråret 2011 blev Kristian Ditlev Jensen spurgt, om han ville holde en forfatterprædiken i Sankt Jacobs Kirke i København. På det tidspunkt havde han for længst vendt ryggen til folkekirken, men på prædikestolen faldt noget på plads. Kort efter begyndte han at læse teologi og blev uddannet præst. Billederne til dette interview er taget i Skagen, hvor Kristian Ditlev Jensen har været præst siden 2019. Portræt af forfatter Kristian Ditlev Jensen i Skagen hvor han er præst. Portræt af forfatter Kristian Ditlev Jensen i Skagen hvor han er præst. Kristian Ditlev Jensen frygter ikke, at han begynder at drikke igen. Men han forsøger bevidst at undgå steder i byen, hvor han ved, at folk drikker – som barer, værtshuse og diskoteker. Som den 50-årige præst og forfatter udtrykker det: »Der er ingen grund til at friste djævlen. Som min gamle alkoholbehandler altid sagde: If you hang around the barbershop long enough, you might end up getting a haircut.« Foto: Joachim Ladefoged Portræt af forfatter Kristian Ditlev Jensen i Skagen hvor han er præst. Portræt af forfatter Kristian Ditlev Jensen i Skagen hvor han er præst. Portræt af forfatter Kristian Ditlev Jensen i Skagen hvor han er præst. I efteråret 2011 blev Kristian Ditlev Jensen spurgt, om han ville holde en forfatterprædiken i Sankt Jacobs Kirke i København. På det tidspunkt havde han for længst vendt ryggen til folkekirken, men på prædikestolen faldt noget på plads. Kort efter begyndte han at læse teologi og blev uddannet præst. Billederne til dette interview er taget i Skagen, hvor Kristian Ditlev Jensen har været præst siden 2019. Portræt af forfatter Kristian Ditlev Jensen i Skagen hvor han er præst.

Han har fyldt sin krop med det meste. Øl, rom, gin, shots, cider, likør, vodka, cognac, rødvin, hvidvin, whisky, tequila, bourbon, vermouth, champagne og brændevin i alle afskygninger. Listen er lang.

Han er væltet ned ad gader, han har ravet rundt på dansegulve og er faldet ned ad trapper. Han har tisset i bukserne og sovet rusen ud i kolde kælderskakter. Han er styrtet på cykel og har slået hovedet. Han har brækket ribben, skrabet hul på huden og skåret sig på knækkede fadølsglas...

Læs også