Danskere takker nej til det udenlandske drømmejob
Danskerne vil ikke rykke til udlandet, hvis det rette job byder sig der. Manglen på rejselyst overrasker flere karriererådgivere og bekymrer DI.
Hvad vil du gøre for at lande dit drømmejob? Hvis du er som flertallet af danskere, så er du i hvert fald ikke klar til at flytte til udlandet.
I en ny global undersøgelse fra vikar- og rekrutteringsbureauet Randstad gennemført i 34 lande svarer 34 pct. af danskerne, at de er villige til at rejse til udlandet for det rigtige job.
Det globale gennemsnit er 55 pct., og kun Japan, Tjekkiet og Luxembourg ligger lavere end Danmark.
Hos vores nordiske naboer er rejselysten også noget større. 59 pct. af nordmændene svarer, at de er parate til at flytte til udlandet for det rigtige job, mens tallet er 47 pct. i Sverige.
»Jeg er forundret over, at danskerne svarer, som de gør, for det har stor værdi at få et udlandsophold på CV'et,« siger Nima Astanehdost, direktør i Randstad.
Han mener, at det kan hænge sammen med, at der i Danmark er en høj erhvervsfrekvens, som betyder, at begge parter i et forhold arbejder.
»Det kan være svært for begge parter at gøre karriere samtidig i udlandet, og den ene kan blive nødt til at acceptere at gå ned i gear, mens den anden giver den 120 pct. Man er nødt til at gøre nogle kompromisser, og det er vi nok ikke altid gode til,« siger Nima Astanehdost.
Når man kommer hjem, har man noget med sig, som har værdi både for den virksomhed, man skal arbejde i, og for samfundet som sådan.
Hos CA, der er karrierepartner og a-kasse for højtuddannede, genkender man tendensen. Den seneste undersøgelse herfra blandt nyuddannede viser, at lige over 69 pct. mener, at det er mest sandsynligt, at de vil søge job i Danmark.
»Det overrasker mig, at der ikke er flere, der har lyst til at søge udenlands. Jeg tror, at man er nødt til at se det blandt andet i lyset af vores levestandard. Hvor der i mange andre lande vil være incitament til at rejse udenlands for at skabe sig et bedre liv, så er det ikke tilfældet herhjemme,« siger Anette Pierce, karriererådgiver hos CA.
Steen Nielsen, underdirektør i DI, mener, at den manglende rejselyst kan hænge sammen med, at der er gode beskæftigelsesmuligheder herhjemme.
Alligevel ærgrer han sig over, at flere ikke har lyst til at hente erfaring fra udlandet.
»Det giver nogle kompetencer og perspektiv at tage til udlandet. Og når man kommer hjem, har man noget med sig, som har værdi både for den virksomhed, man skal arbejde i og for samfundet som sådan,« siger DI-direktøren.