Medarbejdere forventes at svare på e-mails uden for arbejdstid
Ca. hver fjerde leder regner med, at deres medarbejdere svarer, hvis de får en e-mail eller en sms, når de er taget hjem fra arbejde. HK/Privat vurderer, at den slags forventninger medvirker til den stigende stress blandt foreningens medlemmer.
23 pct. af de privatansatte danske ledere bliver utålmodige, hvis de sender en e-mail eller en sms til en medarbejder uden for arbejdstid uden at få svar.
Det viser tal i en endnu ikke offentliggjort undersøgelse fra Ledernes Hovedorganisation, der har spurgt 1.845 privatansatte ledere.
I HK/Privat erklærer næstformand Marianne Vind sig »lettere chokeret« over det resultat.
»At en fjerdedel af lederne forventer det, er helt vildt mange. Den ro, som man får, når man sidder med familien og er på vej i seng, skubber lederne til. Mange af vores medlemmer oplever den problemstilling, og omfanget er på vej op,« siger Marianne Vind.
Hun advarer i den forbindelse mod øget stress. Det bliver et stigende antal medlemmer af HK Privat nemlig ramt af. En undersøgelse fra Epinion foretaget for HK/Privat i år viste, at 65 pct. af 1.318 medlemmer havde oplevet sygemeldinger pga. stress på arbejdspladsen inden for de seneste to år. Sidste år havde blot 60 pct. af de adspurgte medlemmer oplevet det samme i en to-årig periode.
I økonomernes og juristernes fagforening, Djøf, fastslår arbejdslivspolitisk chef Edith Jakobsen, at afstemning af forventninger er en afgørende forudsætning for at undgå, at e-mails sendt uden for normal kontortid kan stresse:
»Er man i gang med en opgave, som man gerne vil følge til dørs, kan e-mails uden for arbejdstiden være nødvendigt. Samtidig kan det jo også bidrage til den enkeltes fleksibilitet, at alt ikke behøver at foregå mellem kl. 8.00 og 16.00. Men ligger der en konstant, langvarig oplevelse af, at e-mails med opgaver vælter ind over en efter arbejdstids ophør, kan skuden tippe.«
Den ro, som man får, når man sidder med familien og er på vej i seng, skubber lederne til.
Helle Bruun Madsen er ledelsesrådgiver i Ledernes Hovedorganisation, hvis medlemmer er ledere i især private virksomheder. At ca. hver fjerde leder forventer en reaktion på en e-mail sendt uden for normal arbejdstid, synes hun er et højt tal.
»En leder bør se med kritiske øjne på, hvad hun forventer af medarbejderne. Hvad betyder det for medarbejderens trivsel og arbejdsindsats, at hun forventer, at de er på hele tiden? Det kan godt få negativ indflydelse på arbejdsmiljøet,« siger Helle Bruun Madsen, som hæfter sig ved, at 76 pct. »heldigvis« svarede nej til spørgsmålet.
»Tanken om hvert øjeblik at kunne blive forstyrret af arbejde øger risikoen for et højt stressniveau og er dårlig for det psykiske arbejdsmiljø,« siger Bo Netterstrøm, der er seniorforsker i stress og dr.med. Han gør opmærksom på, at det i nogle situationer kan være nødvendigt at sende e-mails efter normal arbejdstid og opfordrer til at afstemme medarbejderes og lederes forventninger til, hvad der er acceptabelt.