Trump, brexit og toldmure: Politisk hvepserede ryster danske bestyrelser
Det britiske farvel til EU, valget af Donald Trump i USA og en bølge af fremgang til de populistiske partier i Europa skaber uro i toppen af dansk erhvervsliv, der har store problemer med at forudsige virksomhedernes vilkår.
Stigende nervøsitet for verdens politiske udvikling slår nu igennem i de øverste lag af dansk erhvervsliv. Brexit, Donald Trumps sejr i USA og udsigten til en række valg, der kan få store konsekvenser for den politiske retning i Europa, skaber massiv bekymring i bestyrelserne.
Det viser en årlig bestyrelsesundersøgelse fra revisions- og konsulenthuset PwC, hvor 174 bestyrelsesmedlemmer fra små til helt store danske virksomheder har givet deres besyv med. Knap halvdelen er formænd.
Bestyrelsesmedlemmerne svarer, at foruden digitaliseringen vil ændringer i den økonomiske magtbalance være det, der får størst indflydelse på forretningen de kommende tre-fem år.
»Verden står midt i en stor forandringsproces med bl.a. brexit og valget af Trump i USA, og det øger uforudsigeligheden – også for virksomhederne. De befinder sig på mange måder i orkanens øje i en tid, hvor bl.a. den transatlantiske frihandelsaftale er til forhandling, og hvor store europæiske markeder som Tyskland, Italien og Frankrig står over for snarlige valg,« forklarer Kim Füchsel, managing partner og direktør i PwC.
Hvordan kommer den teknologiske udvikling til at ændre vores forsyningskæder og salgskanaler? Og hvad kommer der til at ske med globaliseringen, får vi toldmure og hvilke konsekvenser får det?
Søren Bjerre-Nielsen, der er formand i bl.a. Velux og MT Højgaard bekræfter, at netop digitalisering og nye økonomiske og politiske vinde fylder meget på bestyrelsesmøderne.
»Hvordan kommer den teknologiske udvikling til at ændre vores forsyningskæder og salgskanaler? Og hvad kommer der til at ske med globaliseringen? Får vi toldmure, og hvilke konsekvenser får det?« siger han.
Netop usikkerheden er stadig stor, forklarer formand i både Grundfos og Postnord Jens Moberg.
»Jeg tror, at vi alle sammen ville ønske, at der var en højere grad af sikkerhed. Men som virksomhed må man forholde sig til, hvordan virkeligheden ser ud. Så kan man ønske sig, at nogle ting var anderledes,« siger han.
50 pct. i undersøgelsen svarer, at de vil omstille sig til den ændrede balance ved at investere mere end 20 pct. mere end sidste år i »etablering af nye lokalafdelinger« og næsten lige så mange vil øge investeringerne i »ekspansion på nye markeder«.
»Det ses tydeligt i undersøgelsen, at virksomhederne ønsker en tilstedeværelse på nye markeder, der både er digital, men høj grad også fysisk, og der fokuseres betydelige ressourcer på at være tæt på og relevant for det lokale marked,« siger Kim Füchsel.