Karriere

Pernille Blumes vej mod OL-guld: En skål cornflakes og en snak om tv-serien ”Homeland”

Årets sportsnavn 2016: Lørdag den 13. august svømmede Pernille Blume sig ind i danskernes bevidsthed ved overraskende at vinde guld ved OL i Rio.

Artiklens øverste billede
Jaaa, jeg har vundet. Pernille Blume tror ikke sine egne øjne, da hun kigger på resulttavlen. Foto: Tariq Mikkel Khan/Polfoto

»Har du sovet godt?« spørger Stefan Hansen, da han møder Pernille Blume i elevatoren i den olympiske by. Det er dagen efter semifinalen, det er dag otte ved OL i Rio og senere samme dag er der finale i 50 meter fri. Og Stefan Hansen ved sådan set godt, at Pernille Blume ikke har sovet specielt godt, hun kom sent i seng, langt over midnat, da semifinalen lå sidst på programmet, derefter skulle hun svømme af, der var massage og en bustur fra svømmestadion og hen til den olympiske by, hvor atleterne bor.

Nu er det lørdag den 13. august, og Stefan Hansen, Pernille Blumes svømmetræner, prøver bevidst at signalere lidt overskud:

»Jeg har sovet skidegodt,« udbryder han, inden de to går hen i den store hal, hvor der serveres mad for de mange tusinde OL-atleter. Pernille Blumes appetit er ikke voldsom, hun snupper en skål cornflakes.

»Du kan ikke blive verdens hurtigste på cornflakes,« siger træneren henkastet, han ved, der skal mere til.

Først kl. 22.00 om aftenen skal finalen i 50 meter fri svømmes, så der er tid, der skal gå. De tager over i en svømmehal, hvor der er to pools, de kan træne i. Stefan Hansen siger til Pernille Blume, at hun bare kan svømme, indtil hun har det godt.

Efter blot 400 meters svømning stopper Pernille Blume, og i stedet sætter de sig og småsnakker lidt. Stefan Hansen kan mærke, at Pernille Blume er lidt nervøs, det tror pokker, forude venter en OL-finale, og han ved, at hun ikke har spist så forfærdelig meget.

Derfor foreslår han, at de to spiser en sen frokost i en udendørs restaurant i den olympiske by i stedet for at gå ind i den hektiske madsal.

Kartoffel, kylling, salat, Pernille Blume får lidt lødig mad i sig, inden hun går op på det værelse, hun deler med Mie Ø. Nielsen, for at få sig en lur. Pernille Blume er 21 år, hun er lige blevet student, og hun planlægger at uddanne sig til sygeplejerske, når hun kommer hjem fra OL.

Pernille Blume er en langsom starter, men hun kan svømme hurtigt. Foto: Jens Dresling/Polfoto

Kig dem i øjnene

Godt halvanden time inden finalen sætter de to sig i en bus og kører over til den olympiske park og svømmestadion. Ved opvarmningsbassinet har de danske svømmere et par plastikstole, en massagebriks og et isbad.

Pernille Blume og Stefan Hansen snakker løbet igennem. De har fokus på, hvad hun skal gøre, inden hun skal svømme. Efter semifinalen har Pernille Blume sagt til sin træner, at hun gerne vil kunne kigge de andre svømmere i øjnene, så de taler om, at hun blot skal tage det roligt, når hun tager overtræksdragten af, hun skal smile til tv-kameraerne og holde hovedet højt. Stefan Hansen minder hende om, at hun skal huske at tage gode lange tag på de første meter.

Pernille Blume er ikke verdens hurtigste starter, men hun er til gengæld dygtig til at svømme hurtigt. Som svømmetræner har Stefan Hansen den filosofi, at Pernille Blume skal vinde på sine styrker. I princippet kunne de have arbejdet med hendes start op til OL, for at optimere den. Men hvad nu hvis det havde kostet på hurtigheden?

De skyder det jo ikke i gang, før jeg er klar.

Pernille Blume, om at gøre sig klar som den sidste i OL-finalen

Der er stadig god tid til finalen, og Stefan Hansen ved, at hvis de udelukkende taler om løbet, kan det udmatte Pernille Blume. I stedet snakker de om tv-serien ”Homeland”, som Pernille Blume netop er begyndt at se første sæson af, mens Stefan Hansen har flere sæsoner bag sig.

Da klokken nærmer sig 21.30 lørdag aften, bliver de otte finalister kaldt ind i et såkaldt call-room, hvor de skal vente på at gå ud til OL-bassinet. Stefan Hansen giver Pernille Blume en highfive. Nu er hun alene om det, og han går ind i svømmehallen og prøver at møve sig ind et sted, hvor der er optimalt udsyn.

Pernille Blume har kvalificeret sig til finalen i bedste tid, så hun er den sidste svømmer, der bliver kaldt ud og præsenteret. Dermed er hun også den, der har kortest tid til at krænge overtræksdragten af, tage brillerne rigtigt på, få styr på alt. Men det har de forberedt sig på, hende og Stefan Hansen.

»De skyder det jo ikke i gang, før jeg er klar,« som Pernille Blume siger til ham.

Svømning er en af de største idrætsgrene ved OL, det er en verdensomspændende sport, og alle de store nationer poster bunkevis af penge i at vinde ære og hæder. Det afspejler sig tydeligt i finaleheatet i 50 meter fri, hvor Pernille Blumes syv konkurrenter godt ved, hvordan man crawler.

Pernille Blume med OL-guldet i 50 m fri sammen med til venstre sølvvinder Simone Manuel, USA, og bronzevinder Aliaksandra Herasimenia, Hviderusland. Foto: Michael Sohn/AP

Den hollandske kendis

På bane 1 svømmer den lokale heltinde, Etiene Medeiros, den hurtigste i Sydamerika på 50 meter.

På bane 2 ligger Bronte Campbell, australier, guldvinder på både 50 og 100 meter fri ved VM i 2015, hun er lillesøster til Cate Campbell på bane 5, begge kan vinde denne aften.

På bane 3 hollænderen Ranomi Kromowidjojo, som begyndte at svømme, da hun var tre år på en familieferie i Spanien. I Holland er hun et stort navn, også i den kulørte presse, efter at hun har været sammen med den tidligere topsvømmer Pieter van den Hoogenband. Nu er hun kæreste med Ferry Weertman, som også er svømmer og med ved OL. Hun vandt 100 meter fri og 50 meter fri ved OL i London.

På bane 5 svømmer Cate Campbell, medaljetager ved OL i 2008, 2012 og 2016, hendes familie flyttede fra Malawi i Afrika til Australien i 2001, hendes søster, Bronte, er også med i finalen. Cate har verdensrekorden på 100 meter fri, i øvrigt.

På bane 6 Francesca Halsall fra Storbritannien, medaljetager ved EM og VM.

På bane 7 amerikaneren Simone Manuel, 20 år, fra Sugar Land, Texas, hun har allerede en OL-medalje i Rio, nemlig som vinder af den dobbelte distance, 100 meter fri. En af feltets favoritter.

Længst ude, på bane 8, hviderusseren Aliaksandra Herasimenia, som efter to års udelukkelse for doping i 2003 har vundet EM- og VM-titler, blandt andet delte hun guldet med Jeanette Ottesen på 100 meter fri ved VM i 2011, og ved OL i London i 2012 fik hun sølv på netop 50 meter fri. Også hun kan finde ud af at svømme hurtigt.

I svømmehallen ser svømmernes sportschef, Lars Green Bach, det hele fra distancen.

Lars Green Bach observerer, at Pernille Blume ”ejer” finalen, han kan se, at hun tager den tid, hun har behov for, hun virker ikke nervøs. De andre konkurrenter står nærmest allerede på skamlen og bæver, dette her er hendes arena, de svømmer i. Hun har kontrol over det, det har hun ikke altid haft i sådan en situation.

Den røde prik lyser op

Da svømmerne står klar, er Pernille Blume på bane 4 den sidste, der retter badehætten og bøjer sig ned.

Klokken er 22.03 lokal tid i Rio de Janeiro, da otte unge kvinder kaster sig i vandet i The Olympic Aquatics Stadium, en eller to vejrtrækninger og under et halvt minut senere er de oppe i den anden ende.

Stefan Hansen kan se, at Pernille Blume er en halv kropslængde bagud i starten. Efter 25 meter, altså halvvejs, haler hun ind. Da der mangler 15 meter nærmer hun sig. Han håber, at en rød prik vil lyse op ud for bane 4, hvor Pernille Blume svømmer, en rød prik, der signalerer, at det er hende, der er slået først ind.

Han kigger skiftevis ned i bassinet og op på resultattavlen. Så kommer det: Vinder: Bane 4 Pernille Blume, Denmark, i 24.07 sekunder, naturligvis dansk rekord og første gang siden 1948, at Danmark får en olympisk mester i svømning.

Desuden er det den første danske guldmedalje ved legene i Rio. Alt det når Pernille Blume ikke at tænke, hun er blot ude af sig selv af glæde, hun får kram af konkurrenterne.

Pernille Blume måtte i vandet igen en halv time efter sejren i 50 m fri. Her vandt hun bronze i 4 x 100 m medley sammen med, fra højre; Rikke Møller Pedersen, Jeanette Ottesen og Mie Ø. Nielsen. Foto: Lee Jin-man/AP

Derfra går alt lidt stærkt, for allerede en halv times tid senere skal Pernille Blume svømme holdkap, 4 x 100 meter medley, hun når kun halvvejs rundt i hallen for at tale med tv-folk og vinke til publikum efter medaljeceremonien, inden hun skal ned og svømme af og gøre sig klar til næste finale.

Stefan Hansen når lige at give Pernille Blume et knus og en highfive, så handler det om finalen. Pernille Blume har en dragt til 50 meter fri og en anden til 100 meter crawl, så hun skal lige nå at skifte, men i skyndingen kommer hun til at tage den forkerte dragt på. Så er det tilbage i omklædningsrummet og hen til de øvrige tre danske svømmere, der er parat til at gå i call-room.

Stefan Hansen og især Pernille Blume har været hele glædesspektret igennem, og Stefan Hansen ved, at finalen i holdkap kan blive både en dreng og en pige, så at sige. Men Pernille Blume holder fokus og er med til at vinde bronzemedaljer til Danmark.

Hvis en nation på Danmarks størrelse vinder en OL-medalje i svømning, er det fantastisk, ræsonnerer sportschef Lars Green Bach. Denne aften vinder Danmark to, blandt andet takket være Pernille Blume, som han kender som et sødt menneske, som har øje for andre.

»Jeg tror, hun kan blive en rigtig god sygeplejerske,« som Lars Green Bach siger det.

Derfor blev det Blume

»Det er 25 år siden, at vi på Jyllands-Posten i samarbejde med Danmarks Idrætsforbund kårede vinderen af Årets Sportsnavn for første gang, og vi er stolte af at kunne uddele det, som vi synes er Danmarks fornemste idrætspris. Jyllands-Posten og DIF er enige om, at der aldrig i prisens historie har været tre nominerede, som har stået for tre så flotte præstationer, og svømmeren Pernille Blume er blandt disse tre en mere end værdig vinder i 2016. Det sker så sjældent, at danske svømmere vinder guld ved OL, og Blumes dramatiske historie op mod begivenheden lægger blot yderligere til præstationen,« siger Jyllands-Postens sportsredaktør, Troels Henriksen.

Hækkeløb og håndbold

De øvrige to nominerede til titlen var hækkeløberen Sara Slott Petersen og herrelandsholdet i håndbold. Sara Slott Petersen blev den første danske kvinde til at blive europamester i atletik. Hun vandt endvidere OL-sølv i 400 meter hækkeløb.

24.07 sekunder i vandet og guldet er hjemme. Pernille Blume er et stort smil.

Aldrig før 2016 havde et dansk herrelandshold i håndbold vundet OL-guld, men det skete i Rio de Janeiro og var kulminationen på mere end 10 års fremgang for herredelen af sporten i Danmark.

De valgte Blume

Det er 26. gang, at Jyllands-Posten og DIF uddeler prisen Årets Sportsnavn.

Ansvaret for den endelige kåring har ligget i hænderne på en priskomité med kulturminister Mette Bock (LA) som formand og DIF-formand Niels Nygaard som næstformand. Øvrige medlemmer af komitéen er direktør i Danmarks Idrætsforbund Morten Mølholm, formand for Team Danmark Frank Jensen, direktør i Team Danmark Lone Hansen samt chefredaktør på Jyllands-Posten Jacob Nybroe og sportsredaktør på Jyllands-Posten Troels Henriksen. Derudover har Jyllands-Postens læsere kunnet stemme på deres favorit.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.