Karriere

Ledere bruger to arbejdsdage om ugen på møder

Tiden ledere bruger på møder er gået op de seneste to år, viser en ny undersøgelse.

En undersøgelse fra Lederne viser, at ledere i dag gennemsnitlig bruger op mod 14 timer i mødelokaler om ugen. Foto: PAUL BRADBURY Foto: Paul Bradbury

Kalenderen er plastret til med mødeaftaler, og mange dage foregår med pen og papir om et rundt bord.

Tæller man timerne på forberedelse, møde og efterbehandling sammen, er det omkring 17 timer, som ledere bruger i mødelokaler. Det svarer rundt regnet til to otte-timers arbejdsdage.

Det viser en ny undersøgelse fra Lederne.

»Ledere i dag har hverken mere eller mindre tid i kalenderen til møder og mødeforberedelse, end de havde for to år siden,« siger Birgitte Alstrøm, ledelsesrådgiver hos Lederne, i en pressemeddelelse.

Alligevel er tiden på møderne gået op de seneste to år, viser undersøgelsen. Tiden i mødelokalerne er fra 2015 sat to timer op, og det betyder, at offentlige ledere nu gennemsnitligt bruger 14,1 timer på møder, mens private ledere holder møde i 11,4 timer om ugen.

Møderne er ikke den eneste tidsrøver, for forberedelsen og efterbehandlingen kan tælles med i møderegnskabet. Lederne kan nemlig også skrive 5,4 timers forberedelse ind i kalenderen om ugen foruden mødet.

Om undersøgelsen

En ny undersøgelse fra april 2017 har taget udgangspunkt i 1.847 lederes arbejdstid. Undersøgelsen er foretaget i samarbejde mellem Lederne og analyseinstituttet YouGov.

  • Private ledere holder møder i 11,4 timer om ugen.
  • Offentlige ledere holder møder i 14,1 timer om ugen.
  • I 2015 brugte lederne gennemsnitligt to timer mindre på møder om ugen.
  • Forberedelse og efterbehandling til møder fylder mindre: i 2017 bruger lederne nu 5,4 timer, mens de i 2015 brugte 7,2 timer.
  • Sammenlagt bruger ledere omkring 17 timer om ugen på møder, forberedelse og efterbehandling. Det svarer ca. til to otte-timers arbejdsdage om ugen.

Kilde: Lederne.dk

En af de virksomheder, der har valgt at bruge mindre tid på møder, er it-virksomheden IIH Nordic. Virksomheden er gået fra en almindelig 37-timers arbejdsuge til kun at arbejde 30 timer om ugen på fire dage. En af de måder, det kunne lykkes, var ved at sætte møderne ned, har Henrik Stenmann, direktør for IIH Nordic, tidligere fortalt til Finans.

Hvis møderne ikke kan streges over i kalenderen, kan de måske kortes ned. Han forklarer, at når møder ofte varer en halv eller en hel time, er det fordi, det er det, man kan vælge inde i Outlook-kalenderen. Hos IIH Nordic har de skåret møderne ned, og en halv times møde varer nu 20 minutter, mens en times møde er sat ned til 45 minutter.

Når alle ikke har kopieret IIH Nordics mødemodel, kan det skyldes, at flere medarbejdere ikke sidder på samme arbejdsplads, og lederne er nødt til at have flere telefon- og videomøder, forklarer Birgitte Alstrøm.

»Det er et grundlæggende vilkår i lederjobbet at holde og deltage i møder - og jo højere, du er i ledelseshierarkiet, desto flere møder har du typisk i kalenderen. Men ledere skal samtidig forholde sig kritisk til, at de rigtige deltagere er inviteret med til møderne,« siger Birgitte Alstrøm.

BRANCHENYT
Læs også