Karriere

Din løn er ikke hemmelig: Derfor skal du tale højt om den

Det er upassende, ulovligt eller for kompliceret at tale om løn, mener de fleste danskere i en ny undersøgelse.

Du er meget dårligere stillet ved lønforhandlingen, hvis du ikke har snakket med dine kolleger om, hvad de får i løn. Foto: Arkivfoto. Foto: Colourbox

Løn er elefanten i rummet. Eller rettere sagt på arbejdspladserne. Ingen vil kendes ved den eller tale om den.

Men løn har nu fået lov til at vokse sig til så stort et tabu, at hver anden dansker tror, det er ulovligt at snakke højt om løn, selvom det er helt lovligt. Det viser en ny undersøgelse fra Institut for Menneskerettigheder, skriver Ugebrevet A4.

I samme undersøgelse fortæller 6 ud af 10 danskere, at de aldrig taler med deres kolleger om løn. En tredjedel ved ikke, hvad deres kolleger, der arbejder med det samme, får i løn.

Du sidder og forhandler løn med én, der har al information, og du har ingen. Du sidder og pejler i blinde, og det er svært.

Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom i Nordea

Men det har den konsekvens, at du ubevidst inviterer elefanten med ind på chefens kontor til lønforhandling, og elefanten ender med at koste dig dyrt.

Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom i Nordea, har også undersøgt åbenhed om lønforhold. Hun konkluderer, at når man ikke sidder med alle kortene på hånden, er man markant dårligere stillet.

»Du sidder og forhandler med én, der har al information, og du har ingen. Hvis der var større gennemsigtighed, og folk kunne se, hvad andre med tilsvarende arbejde fik i løn, kunne det være, at de kunne gå til lønforhandling næste gang og pege på, at dét, de laver, plejer at give mere. Ellers sidder du og pejler i blinde, og det er svært,« siger Ann Lehmann Erichsen til Ugebrevet A4.

Når folk på arbejdspladser alligevel ikke vil tale om løn, begrunder de fleste i undersøgelsen det med, at det er ulovligt, kompliceret, personligt eller upassende.

Om undersøgelsen

Institut for Menneskerettigheder har undersøgt danskernes forhold til løn.

  • 60 pct. taler aldrig med deres kolleger om løn.
  • En tredjedel ved ikke, hvad kolleger, der arbejder med det samme som dem selv, får i løn.
  • 55 pct. taler ikke med andre om løn, fordi de mener, det er en personlig sag.
  • 19 pct. taler ikke med andre om løn, fordi de mener, det er kompliceret.
  • 13 pct. taler ikke med andre om løn, fordi de mener, det er upassende.

Kilde: Ugebrevet A4

En helt målbar konsekvens er en lønforskel på op til 7 pct. på mænd og kvinders indkomst. Det er en forskel, der hverken kan forklares med det kønsopdelte arbejdsmarked, erhvervserfaring, alder, uddannelse eller andre målbare faktorer, der kan påvirke lønnen.

Med undersøgelsen forsøger Institut for Menneskerettigheder at skabe mere åbenhed om løn på arbejdspladser. Lønmodtagere skal oplyses om ligelønsloven og retten til at snakke om løn, og det skal bl.a. komme fra tillidsrepræsentanter og samarbejdsudvalg med støtte fra Beskæftigelsesministeret og arbejdsmarkedets parter.

BRANCHENYT
Læs også