Navne

Han kæmpede i årtier for landmændene

Nekrolog: Tidligere præsident for Landbrugsraadet og formand for flere internationale landbrugsorganisationer, H.O.A. Kjeldsen, er død i en alder af 87 år.

H.O.A. Kjeldsen var præsident for Landbrugsraadet fra 1979-1995, hvor han forhandlede landbrugspolitik i samarbejde med skiftende landbrugsministre. Arkivfoto: Henning Bagger

Hans Olaf Agerup Kjeldsen.

For en hel generation af danskere var H.O.A. Kjeldsen selve indbegrebet af dansk landbrug. Han vil blive husket som den sidste af landbrugets ledere, der oplevede at stå i spidsen for et virkelig magtfuldt erhverv.

Siden H.O.A. Kjeldsen i 1995 forlod topposterne i landbruget har den generelle samfundsudvikling betydet, at landbrugets politiske og samfundsøkonomiske betydning er blevet langt mindre.

Derfor vil mange i landbruget sætte lighedstegn mellem H.O.A. Kjeldsen og ”de gode gamle dage”.

Dengang landbrugets førstemand sammen med den siddende landbrugsminister kunne udforme Danmarks landbrugspolitik. I sine år på toppen af dansk landbrug nåede H.O.A Kjeldsen imidlertid også at mærke de nye, hårdere tider for landbruget.

Boghandler og pilot

Manden bag de legendariske forbogstaver blev ikke født ind i landbruget. Som søn af boghandler Johan Agerup Kjeldsen blev H.O.A. selv udlært som boghandler i 1953, hvorefter han tog en pilotuddannelse og blev flyverløjtnant i 1955.

I 1956 overtog H.O.A. Kjeldsen godset Lerkenfeldt i Vesthimmerland, og en dag i 1971 troppede bestyrelsesmedlemmer fra den lokale landboforening op på godset og foreslog Kjeldsen at blive formand for foreningen.

Som så mange gange før og siden i sit liv tog Kjeldsen udfordringen op og indledte dermed sin vej mod posten som formand for alverdens landmænd. Allerede i 1974 blev han formand for De danske Landboforeninger (nu Dansk Landbrug). Herfra var vejen banet til posten som præsident for Landbrugsraadet i 1979. H.O.A. Kjeldsen sad på begge disse poster helt frem til 1995.

Og det var ikke nogen nem periode at være i spidsen for landbrugsorganisationen.

»Han var formand, da landbruget var krise i starten af 1980’erne og igen først i 90’erne, og det var ham, der sammen med os andre hjalp landmændene gennem de svære perioder,« siger Peter Gæmelke, der afløste H.O.A. Kjeldsen som præsident i Landbrugsraadet i 1995.

Kæmpede for landmændene

Landbrugsraadet blev i 2009 en del af en fusion af en række landbrugsorganisationer, der kom til at udgøre Landbrug & Fødevarer.

Ifølge Peter Gæmelke gjorde H.O.A. Kjeldsen en stor indsats for at forbedre rammevilkårene for landmændene i både ind- og udland.

»Han har kæmpet for landmændene i både Danmark og i Europa, men den politiske udvikling, hvor miljøet kom mere på dagsordenen, var måske ikke hans kop te,« siger han og tilføjer:

»Men han gjorde en kæmpe indsats, og der er stor respekt omkring hans arbejde både her i Danmark og i den europæiske landbrugsorganisation.«

Samtidig var han i perioder formand for de europæiske landmænds organisation COPA og den globale landbrugsorganisation IFAP.

H.O.A. Kjeldsen var i perioder bestyrelsesmedlem i virksomheder som Det Danske Hedeselskab, Det Østasiatiske Kompagni samt A/S Monberg og Thorsen.

Valgt til borgmester

Som landbrugets førstemand var det H.O.A. Kjeldsen, der måtte styre landbruget gennem en af erhvervets alvorligste økonomiske kriser. Den opgave blev løst. Vanskeligere var det imidlertid senere i 1980’erne at indstille dansk landbrug på en helt ny tidsalder, da befolkningen gradvist fik et stadig mere kritisk syn på landbrugene og ikke mindst deres belastning af miljøet.

De sidste år af H.O.A. Kjeldsens formandskab blev i høj grad præget af de stadig skarpere konflikter med det omgivende samfund. I 1995 valgte han at forlade topposterne i landbruget, men allerede i 1999 trådte han ind i lokalpolitik som borgmester i Farsø Kommune valgt for Venstre. Det var han frem til udgangen af 2006, hvor kommunalreformen lagde Farsø sammen med Vesthimmerlands Kommune. H.O.A. Kjeldsen valgte at trække sig ud af politik for at koncentrere sig om sit gods Lerkenfeldt

H.O.A. Kjeldsen vil imidlertid først og fremmest blive husket som en stærk og karismatisk leder af dansk landbrug.

Læs også