Navne

Manden bag dansk designikon er død

Peter J. Lassen gik fra flåden til møbelbranchen og skabte reolen og virksomheden Montana.

Peter J. Lassen blev 88 år.
Arkivfoto: Montana.

Designeren og manden bag virksomheden Montana og den ikoniske reol af samme navn er efter kort tids sygdom sovet ind i sit hjem i Nordsjælland. Peter J. Lassen døde torsdag den 15. august og blev 88 år.

Det meddelte Montana mandag på Facebook.

Peter J. Lassen begyndte sin karriere som skibsofficer i flåden og satte foden indenfor i møbelbranchen, da han giftede sig ind i Fritz Hansen og familiens møbelfabrik i Allerød. Her var han administrerende direktør fra 1975 til 1979, hvor virksomheden blev solgt, og Peter J. Lassen skulle finde på noget andet at lave.

»Der stod jeg som 50-årig. Jeg havde kone og tre børn at forsørge, men hvem ville ansætte mig med en fyreseddel i røven rent ud sagt? Så jeg tænkte, at jeg nok havde større chancer ved at starte noget selv end ved at prøve at søge et job,« sagde han i 2016 til Fyens.dk.

Som sagt så gjort. Han grundlagde virksomheden Montana i 1982 i en tidligere konservesfabrik i Haarby på Fyn. Det første år omsatte Montana for en million og havde et underskud på 200.000 kr.

I dag har Montana showrooms i København, Stockholm og Köln og forhandlere i flere end 40 lande.

I 2015 overtog sønnen Joakim Lassen kontrollen med familieforetagenet, men Peter J. Lassen vedblev at være aktivt medlem af virksomhedens egen samt en række andre bestyrelser.

Den arbejdsomme iværksætter var desuden en lidenskabelig kunstsamler og tilmed redningsmanden, da der ikke var plads i budgettet til en udstillingssal i Den Sorte Diamant i København. Således bærer salen i dag navnet Montana-salen.

Peter J. Lassen har efterladt sig sin hustru Birgitte Lassen, deres tre sønner, otte børnebørn og et oldebarn.

Læs også