Navne

Finlands kvindelige premierminister skaber overskrifter med Magazine-forside

Aktuelt portræt: Kritikken, der fulgte i kølvandet af billedet af Sanna Marin, premierminister i Finland, bliver kaldt sexistisk.

Sanna Marin overtog posten som statsminister i Finland december sidste år. Med sine 34 år er hun den yngste statsminister i verden. Foto: John Thys/Reuters

Artiklen i det finske magasin Trendi Magazine handler egentlig om, hvordan Sanna Marin håndterer udmattelse i jobbet som landets premierminister.

Men det er det medfølgende forsidebillede, der løb med alle overskrifterne. På billedet optræder Sanna Marin i en blazer med en dyb udskæring, og det satte efterfølgende sindene i kog hos folk, der ikke mener, at det er foreneligt med jobbet som premierminister.

»Jeg er ekstremt stolt af Finland. Her kan et barn fra en fattig familie uddanne sig og opnå sit mål i livet. En kasseekspedient kan endda blive statsminister.«

Sanna Marin, statsminister i Finland

»Hvis man skal generalisere det, så er det mænd, der synes, det er forkert, og kvinder, der synes, det er fantastisk,« fortæller Mari Paalosalo-Jussinmäki, direktør for forlaget, der udgiver Trendi Magazine, til CNN.

Den 34-årige premierminister har efterfølgende modtaget stor støtte på de sociale medier, hvor flere beskylder reaktionerne for at være sexistiske, mens andre, både mænd og kvinder, viser deres støtte ved at iføre sig samme sæt tøj. Enkelte påpeger også, hvordan ingen nævneværdig kritik fulgte, dengang Ruslands præsident, Vladimir Putin, blev portrætteret i bar overkrop på hesteryg i den sibiriske vildmark.

Verdens yngste premierminister

Senest Sanna Marin vakte både national og international opsigt, var, da hun for godt et års tid siden overtog premierministerposten i Finland. I en alder af bare 34 år blev hun den yngste premierminister i verden. Sanna Marin fejede medieinteressen væk ved at pointere, at hendes fokus lå på at lede landet.

I et portræt i avisen The New York Times, der blev skrevet i forbindelse med hendes udnævnelse, beskrives hun som en »lysende stjerne« i Finlands socialdemokratiske parti. Det er dog langtfra alle, der var lige begejstrede.

Blot et par dage efter kaldte Estland indenrigsminister hende for en »salgspige«, med henvisning til Sanna Marins tidligere job som kasseekspedient.

Estland undskyldte efterfølgende for ministerens udtalelser, og selv kvitterede Sanna Marin med et opslag på det sociale medie Twitter:

»Jeg er ekstremt stolt af Finland. Her kan et barn fra en fattig familie uddanne sig og opnå sit mål i livet. En kasseekspedient kan endda blive premierminister,« skrev hun.

BRANCHENYT
Læs også