Navne

Han har levet et liv i paragrafferne

75 år: Gorm Toftegaard Nielsen er et menneskeligt leksikon inden for strafferet og har tit rådgivet politikere om nye love.

Gorm Toftegaard Nielsen giver stadig sit besyv med i den offentlige debat, når det gælder straffeloven.  Arkivfoto: Gregers Tycho

Gorm Toftegaard Nielsen bliver omtalt med ikke så lidt veneration og respekt i både den akademiske og den politiske verden.

Den kendte jurist er ophavsmand til utallige værker om forbrydelse og straf, og han har ofte bistået politikerne, når nye lovforslag skulle udformes.

De fleste år er blevet tilbragt i universitetsregi, men Toftegaard Nielsen har også haft andre job inden for lov og orden.

Efter endt uddannelse som jurist med årgangens højeste karakterer og en periode som adjunkt på Aarhus Universitet var han ansat hos politiet.

Først som politiassessor en jurist, der arbejder inden for anklagemyndigheden og siden som politifuldmægtig.

Det er dog som professor, han har skabt sig et navn inden for strafferettens verden.

Han blev professor på Aarhus Universitet i 1989 og havde i 28 år den titel, indtil han gik på pension, officielt den 1. januar 2017.

I de mellemværende år kunne studerende nyde godt af Gorm Toftegaard Nielsens faglige evner, lige så vel som magthaverne har kunnet det.

Deltager i debatten

Han har siddet i en række ekspertudvalg, herunder Justitsministeriets Forskningspolitiske Udvalg og Straffelovrådet.

Desuden deltager han stadig den dag i dag i den offentlige debat og er en brugt ekspert i medierne.

Det var eksempelvis Gorm Toftegaard Nielsen, der dog en del år tilbage som den første forudså, at Erik Ninn-Hansen ville ende i en rigsretssag som konsekvens af Tamilsagen.

Gorm Toftegaard Nielsen er blevet hædret for sine bidrag, og han modtog i 2016 prisen Det Anders Sandøe Ørstedske Priismedalje-Legat for at have lavet værket ”Straffesagens gang”.

Den blev overrakt i Højesteret.

Gorm Toftegaard Nielsen er desuden far til Rune Lykkeberg, som er chefredaktør på Information.

/ritzau/

Læs også
Top job