Navne

Den omstridte flygtningeadvokat

75 år: Den sønderjyske jurist Hans Boserup har været involveret i en lang række kontroversielle sager.

Hans Boserup har ført mere end 4.000 retssager i karrieren. Arkivfoto: Casper Dalhoff

Hans Boserups professionelle virke kan bedst beskrives som utraditionelt.

Juristen førte i mange år sager for flygtninge og har derfor naturligt nok fået tilnavnet flygtningeadvokaten.

Han har også været involveret i en lang række spektakulære og kontroversielle sager, og han fik første gang opmærksomhed i en sag om 2.855 Kosovo-albanere, som Danmark i 1999 havde evakueret fra lejre i Makedonien.

Hans Boserup blev i den forbindelse kendt i offentligheden, fordi han i 2001 stævnede Udlændingestyrelsen, Indenrigsministeriet og Flygtningenævnet.

Han mente, at Danmark ville udvise de Kosovo-albanske flygtninge på et ulovligt grundlag.

I 2010 var han tæt på at miste sin ret til at virke som advokat. Han havde optrådt uansvarligt, lød det fra Vestre Landsret, som forbød ham at arbejde som advokat i et år.

Højesteret ændrede dommen i 2011, og dermed beholdt han bestallingen. Han fik dog en bøde på 50.000 kroner.

Ifølge JydskeVestkysten blev han i 2020 idømt en bøde på 10.000 kroner for stadig at kalde sig advokat, selv om han ikke længere var det.

Det skal blandt andet være sket i forbindelse med, at han i 2019 bildte politiet ind, at han stadig var advokat, og i den forbindelse deltog som forsvarer for en sigtet under en politiafhøring.

Kontroversielle sager har der således været nok af. Men Hans Boserup har også fået noget fra hånden.

Mere end 4.000 retssager er det blevet til i karrieren, ligesom Boserup er en af de førende eksperter inden for mediation.

Det er en praksis, der ofte gør det muligt at løse konflikter om for eksempel kontraktbrud og arvesager, uden at de involverede skal igennem en retssag.

Boserup har også brugt en del tid, særligt de senere år, på at besøge tidligere klienter i lande som Bosnien og Kosovo.

Han erklærede i 2016, at han ville arbejde mindre med det juridiske og mere med det akademiske. Samme år blev han doktor i jura.

Hans Boserup er nu pensioneret, men er fortsat optaget af sin forskning, samt af at besøge sine fire børn og elleve børnebørn i forskellige verdenshjørner.

Læs også
Top job