Navne

Diplomat med Mellemøsten i blodet

80 år: Ole Wøhlers Olsen er en af de mest erfarne diplomater, som Udenrigsministeriet har haft, når det gælder Mellemøsten.

Ole Wøhlers Olsen har haft en 40 år lang karriere i Udenrigsministeriet, og han har været diplomat og ambassadør i en stribe lande. Arkivfoto: Melissa Kühn Hjerrild/Ritzau Scanpix)

Det kan være svært at lægge fremmede lande og rejseri fra sig, når man har haft en lang karriere som ambassadør.

Så Ole Wøhlers Olsen, der gik på pension fra Udenrigsministeriet i 2010, satte sig ikke bare hen i en lænestol, men i stedet fortsatte han med at arbejde, men nu med langt friere tøjler end de diplomatiske.

Han begyndte at holde foredrag for at fortælle om sit liv og sine mange oplevelser, og Ole Wøhlers Olsen, selv mangeårigt medlem af Eventyrernes Klub, blev desuden rejseleder for rejser til Nordafrika og Mellemøsten.

Så det er et berejst liv, han kan se tilbage på med en 40 år lang karriere i Udenrigsministeriet og et arbejde som diplomat og ambassadør i en stribe lande.

Det gælder Chile og mange lande i Mellemøsten, herunder Saudi-Arabien, Syrien og Algeriet.

En dragende kultur

Kærligheden til Mellemøsten begyndte at gro, da han som ung rejste i området, og den blomstrede, da han var diplomat.

»Det var fascinerende at opleve en anden kulturel verden, for eksempel første gang man hører muezzinen kalde til bøn fra minareterne. Det er en fascinerende verden, og den ligger lige uden for vores dør,« sagde Ole Wøhlers Olsen, da han fyldte 75 år.

»Hvad der foregår i den verden, påvirker jo også Europa, især i disse år, hvor vi ser flygtningestrømmen på grund af de ulykkelige situationer, der er rundtomkring.«

Betagelsen fik Ole Wøhlers Olsen til som ung at lære sig så meget af sproget på universitetet, at han kan konversere på arabisk. Derudover valgte han også at konvertere til islam.

Ole Wøhlers Olsens mangeårige arbejde er ikke gået ubemærket hen, og han er ridder af Dannebrog af første grad.

I 2004 udkom bogen ”Beduin i laksko”, hvor han i samtaler med Lally Hoffmann fortæller om sit liv.

/ritzau/

Læs også
Top job