Navne

Smørrebrødsspecialisten længes efter køkkenet

85 ÅR TORSDAG: Med sin hvide kokkehue og sit hvide smil har Ida Davidsen sat smørrebrød på landkortet som fjerde generation i Davidsen-familien.

Artiklens øverste billede
Ida Davidsen siger, at hun har det bedst med at arbejde hver dag. Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Kunne et stykke med ”Peter Frödin” friste? Eller måske en ”Grevinde Alexandra”?

Bag de genkendelige navne gemmer der sig højbelagt smørrebrød med henholdsvis røget og fersk laks. Indtil coronapandemien ramte, kunne den sultne indtage disse smørrebrødsstykker hos Ida Davidsen i København.

Torsdag den 1. december fylder smørrebrødsjomfruen med den karakteristiske hvide kokkehue 85 år.

Navnet Davidsen og smørrebrød har været uløseligt forbundet i endnu længere tid.

Det var helt tilbage i 1888, at vinhandler Oskar Davidsen fik sin restauratørbevilling og åbnede en vinstue, hvor Petra Davidsen kreerede smørrebrød i baglokalet.

Hollywood og Brasilien

Ida Davidsen var fjerde generation af smørrebrødsfamilien, inden sønnen overtog forretningen og blev femte generation.

I dag kan smørrebrødsspecialisten se tilbage på en karriere som smørrebrødets fremmeste ambassadør i og uden for Danmarks grænser.

Hun har bragt den særegne danske spise til Hollywood og sågar Brasilien, hvor hun i 1978 og frem drev en dansk restaurant på Hotel Maksoud Plaza i São Paulo sammen med sin mand, Adam Siesbye.

Smørrebrødseventyret havde en overgang til huse i Søpavillonen, men flyttede i 1974 til Store Kongensgade i København.

Under coronapandemien valgte familien dog midlertidigt at lukke restauranten for at undgå konkurs.

Håb om genåbning

Oscar Davidsen Siesby fortalte i midten af november til TV2 Lorry, at familien og særligt Ida Davidsen fortsat håber, at det bliver muligt at genåbne restauranten i nye lokaler.

»Min mor er nærmest den mest utålmodige. Hendes store drøm er, at vi kommer i gang så hurtigt som muligt,« fortalte sønnen.

Ida Davidsen sagde i et interview til ”Alt for damerne” i december 2021, at hun »har det bedst med at arbejde hver dag«.

»Jeg er ikke bange for at arbejde igen, faktisk har jeg kæmpe abstinenser efter at få en ny restaurant,« fortalte fødselaren, der stadig kan pille 10 kg rejer på halvanden time.

/ritzau/

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.