Økonomi

Uventet hop i olieprisen gavner Maersk Drilling, men rammer økonomien

De danske forbrugere kan mærke olieprisens vilde optur på pengepungen. Men udviklingen er godt nyt for flere store virksomheder, herunder olieindustrien i Esbjerg.

Her bliver der boret efter olie. OPEC har ellers haft held til at holde produktionen nede indtil nu. Foto: AP/James Durbin

Siden sommer er olieprisen braget op med næsten 50 pct. Udviklingen kan stække væksten herhjemme, men vil også gavne dele af erhvervslivet og statskassen.

»Det er en ret markant stigning, der har været det seneste halve år,« siger Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank.

»Der er ingen tvivl om, at det vil have en klart negativ betydning for forbrugerne, men kan gavne flere af erhvervslivets sektorer. Når alt er sagt, er højere oliepriser dog ikke en god nyhed for dansk økonomi,« fortsætter han.

De højere priser er ifølge Sydbank godt for de virksomheder, der servicerer oliebranchen. Maersk Drilling indgik f.eks. forleden en fireårig aftale i Ghana om at bore efter ny olie. Det er også godt for producenter af isolering som Rockwool International A/S , for Vestas Wind Systems A/S , der laver vindmøller, og Danfoss , der bl.a. laver termostater, påpeger banken.

Prishoppet kan ifølge de økonomiske vismænd endda lægge op mod 5 mia. kr. ekstra i skatteindtægterne fra Nordsøen.

Men det er samtidig blevet dyrere at varme sin bolig op og tanke benzin. Olieprisen har ifølge Danske Bank kappet 2 mia. kr. af privatforbruget og var med til at holde væksten i økonomien lavere end ventet ved årets indgang.

De stigende oliepriser var også med til at løfte inflationen til 1,3 pct. i november mod kun 0,3 pct. i 2016. Bider stigningerne sig fast, kan de ifølge Jyske Bank også trække boligrenterne en smule op.

I Esbjerg, som huser hovedparten af den danske olie- og gasindustri, jubler mange virksomheder dog over de stigende oliepriser. 

»I takt med at olieprisen stiger, kommer der lidt mere gang i hjulene i Esbjerg, også på grund af nordsøaftalen. Optimismen er tilbage,« siger Tom L. Nielsen, direktør i Esbjerg Erhvervsudvikling.

I midten af juni lød prisen på olie fra Nordsøen, Brent, på omtrent 45 dollars pr. tønde. Onsdag lå den på omtrent 67 dollars, og Jyske Bank spår, at prisen runder 70 dollars i år.

Udviklingen skyldes ifølge bankerne bl.a., at dollarkursen er faldet, og at sammenslutningen af olieproducerende lande, Opec, har haft held med at holde produktionen af råolie nede.

Nu er det dog blevet attraktivt for bl.a. amerikanske selskaber at udvide produktionen, og det kan lægge låg på priserne fremover, vurderer de.

»Hvis olieprisen skal fortsætte op, kræver det, at olielagrene bliver ved med at mindskes. Men ved disse priser er det attraktivt for mange at gå i gang med at pumpe igen,« siger Kim Blindbæk, makroanalytiker i Sydbank.

Læs også