Serier

Optimismen er rekordhøj hos de globale topchefer

Optimismen er rekordhøj hos de globale topchefer. De danske topchefer er nærmest hyperoptimistiske.

World Economic Forum 2016
Det er de mest optimistiske topchefer nogensinde, der kommer til Davos. Foto: AP Images

DAVOS – 2018 bliver et forrygende år, mener de globale topchefer.

Næsten to tredjedele forventer, at den verdensøkonomiske vækst vil stige i år. I fjor var det kun en tredjedel, der havde så optimistiske forventninger til de kommende 12 måneder.

I den netop offentliggjorte Global CEO Survey 2018 er fremtidsforventningerne så store, at det bør mane til eftertænksomhed, mener Bob Moritz, global adm. direktør for PricewaterhouseCoopers (PwC), der står bag rapporten.

»Det positive er, at topchefer over alt i verden er optimistiske, når det gælder de kommende 12 måneder, men samtidig er det tankevækkende, at der er sket så store forskydninger på bare ét år. I fjor var det kun 29 pct. af topcheferne, der var optimistiske. Nu er det 57 pct.,« siger Bob Moritz.

De danske topchefers høje optimisme afspejler, at dansk økonomi er inde i en periode med stabil vækst og stigende beskæftigelse.

Morgens Nørgaard Morgensen, adm. direktør, PwC Danmark

Han mener, at optimismen hos topcheferne reelt kan være endnu større, idet dataindsamlingen begyndte, før detaljerne i skattereformen i USA var kendt.

»Topcheferne reagerer på de positive økonomiske nøgletal og de generelt positive prognoser. Desuden ser vi et fortsat boom på aktiemarkederne, hvilket bidrager til en opadgående spiral,« konstaterer Bob Moritz.

Når det gælder perspektiverne på tre års sigt, er topchefernes forventninger anderledes moderate, viser rapporten fra PwC, der baserer sig på interview med 1.293 topchefer i 85 lande, heraf 58 danske.

De bekymringer, som de globale topchefer har, gælder i alt overvejende grad forhold, der ligger uden for deres kontrol.

Dermed flugter Global CEO Survey med Global Risks Report 2018, som World Economic Forum offentliggjorde i onsdags som optakt til organisationens årsmøde, der begyndte mandag i Davos og varer ugen ud.

Er de globale topchefers optimisme i overgear, må de danske topchefer nærmest siges at være hyperoptimistiske.

I 2017 ventede kun 32 pct. af de danske topchefer vækst i verdensøkonomien. I år er det hele 65 pct., hvilket er en rekordhøj andel.

»De danske topchefers høje optimisme afspejler, at dansk økonomi er inde i en periode med stabil vækst og stigende beskæftigelse. Samtidig oplever nogle af Danmarks vigtigste eksportmarkeder vækst, og det giver et stærkt afsæt for, at danske virksomheder fortsat kan gribe vækstmulighederne i den globale økonomi,« siger Mogens Nørgaard Mogensen, senior partner og adm. direktør i PwC Danmark.

I fjor var det kun 29 pct. af topcheferne, der var optimistiske. Nu er det 57 pct.

Bob Moritz, global adm. direktør, PwC

IMF offentliggjorde tidligere i dag sin opdaterede økonomiske prognose for 2018 og 2019. I forhold til den seneste prognose, der kom i oktober, har IMF hævet vækstskønnet for begge år med 0,2 procentpoint til 3,9 pct.

Prognosen synes således at bekræfte optimismen hos de danske og de globale topchefer.

For langt de fleste topchefer (79 pct.), er det organisk vækst, der præger dagsordenen for 2018, men to ud af tre vil fortsætte med at have stramt fokus på omkostningerne, hvilket afspejler den effekt, som mange år med økonomisk krise har haft.

Læs også