Økonomi

Pensionist, nej tak: Flere danskere over 67 år er selvstændige

Der er sket en markant stigning i antallet af mennesker på 67 år og derover, som er selvstændige. Iværksætterånd og trang til at fortsætte i job, selvom arbejdsmarkedet skubber en ud, er blandt forklaringerne.

Artiklens øverste billede
Siden 2008 er 60 pct. flere på 67 år og derover blevet selvstændige, viser nye tal. En af dem er Ellen Fænøe fra Holte. Foto: Gregers Tycho

Selvom deres dåbsattest afslører, at 67 års fødselsdagen er passeret, vælger et stigende antal danskere et liv som selvstændig frem for pensionisttilværelsen.

Faktisk er der i dag næsten 60 pct. flere selvstændige på 67 år og derover end i 2008, viser en opgørelse foretaget af Finans på baggrund af nye tal fra Danmarks Statistik.

Mens der i 2008 var ca. 21.600 selvstændige i Danmark over 67 år, er tallet vokset til knap 34.500 i 2016.

»Iværksætterånden har også grebet de ældre. Derfor ser vi flere, som kan have været lønmodtagere, men nu er på pension, som savner kontakt med andre, og derfor starter selvstændig virksomhed,« siger arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet.

Han forklarer, at den markante stigning i senior selvstændige er i tråd med den generelle udvikling, der viser, at danskere bliver længere på arbejdsmarkedet.

»Der er sket det bemærkelsesværdige inden for de sidste 10 år, at tilbagetrækningen er rykket fra 62,3 år til i dag 65 år. Der er en generel lyst til at blive længere på arbejdsmarkedet, og dernæst ser vi, at folk over 65 år gerne vil have en aktivitet,« fortæller Henning Jensen.

Også hos Ældresagen mærker man, hvordan iværksættertrangen i stigende grad melder sig.

»Der er stadig flere, som begynder som selvstændige i en sen alder. Folk føler, de har mere i sig, og når arbejdsmarkedet ikke kan bruge dem, så begynder de for dem selv. Så i sin tredje alder bliver man iværksætter,« fortæller vicedirektør i Ældre Sagen, Michael Teit Nielsen, og siger som eksempel:

»Så hopper man ud som garageimportør af italiensk vin eller noget helt andet, som man synes er spændende,« siger han.

For oftest er det interessen, der driver værket – ikke økonomien.

»Det handler om livskvalitet. Om at have noget at stå op til om morgenen, der holder en frisk. Ikke om, at man skal tjene penge,« siger Henning Jørgensen.

Ser man på landsplan, findes den største gruppe i region Midtjylland, hvor der i dag er næsten 9000 selvstændige, hvis dåbsattest viser tidligere end 1950. Den næststørste gruppe findes i region Syddanmark, men tallene viser, at der i alle landets fem regioner er sket en stigning.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.