Økonomi

Danske eksportvirksomheder tog et tigerspring i 2017: Fremgang på 7 ud af 10 markeder

2017 blev et godt år for de danske eksportvirksomheder, der oplevede fremgang på 7 ud af 10 markeder. På over halvdelen steg eksporten mere end 5 pct.

Gratist, Registreret: TOOL Oplåst artikel - prøv Finans

De danske eksportvirksomheder kan arkivere ordrebøgerne for 2017 med god samvittighed og et smil på læben.

Væksten i verdensøkonomien har smittet så meget af på de danske virksomheder, at vareeksporten sidste år oplevede fremgang i 7 ud af de 10 lande, hvor danske virksomheder eksporterer for mere end 100 mio. kr.

Det er den største fremgang siden 2010, viser nye tal, som brancheorganisationen DI har indsamlet for Finans. I de lande, hvor vareeksporten gik frem, steg den med over 5 pct. i over halvdelen af landene.

»Verdensøkonomien gik for alvor frem sidste år. Mange lande og regioner kom med på det økonomiske opsving - især i EU og OECD-landene. Faktisk oplevede samtlige OECD-lande økonomisk fremgang for første gang i 10 år. Det smitter af på dansk eksport,« siger Allan Sørensen, chefanalytiker i DI.

Samlet steg den danske vareeksport i 2017 med 6,4 pct. sammenlignet med året før. I kroner og øre eksporterede de danske virksomheder samlet for ca. 750 mia. kr. varer sidste år.

Det er stadig i høj grad en lille gruppe af lande, der står for størstedelen af importen af danske varer. Kun 14 lande importerede for mere end 10 mia. kr. sidste år. Samlet står landene som købere af 75 pct. af den danske eksport.

Tyskland er med syvmileskridt stadig den største aftager, efterfulgt af Sverige, Storbritannien og USA.

På trods af, at der for alvor er kommet damp under kedlerne i dansk økonomi, har eksporten hængt i bremsen de seneste år. Selv om 2017 bød på solid fremgang, mener Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank, at eksporten havde potentiale til at stige yderligere sidste år.

Han peger på, at euroen - og dermed også den danske krone - er blevet styrket, hvilket har været med til at dæmpe eksporten, fordi de danske varer er blevet dyrere at afsætte på eksempelvis det amerikanske marked.

»Vi havde faktisk forventet, at vi ville få en større fremgang i 2017, fordi der er så megen vækst på alle vores eksportmarkeder. Men det er en diskussion om, hvorvidt man ser glasset halvt fyldt eller halvt tomt,« siger han.

10 idéer, der kan ændre Danmark
Ny serie fra FINANS: Følg 10 visionære og innovative iværksættere og deres idéer, der har potentialet til at redefinere dansk erhvervsliv.
Læs serien her
BRANCHENYT
Læs også