Økonomi

Mystisk stigning: Bitcoin blev over tusind dollars mere værd på en time

Efter måneder med fald i bitcoin-kursen var der torsdag håb om nye toner. Uden nogen oplagt grund steg kursen pludseligt med næsten 17 procent.

Bitcoin var det helt store samtaleemne i december, som den investering alle gerne ville have tænkt på nogle år før. Men købte man på toppen i december, har der stort set kun været dårligt nyt siden. Foto: Imaginechina via AP Images

Den vilde guldrus omkring bitcoin fra december er erstattet af mere kedelig hverdag, hvor kursen i grove træk kun har haft retning nedad.

Men torsdag skete der pludseligt noget. Prisen for en bitcoin sprang på under en time fra under 7000 dollars til over 8000 dollars, en stigning på 16,9 pct. Og der var ingen større nyheder, der kunne forklare det uventede spring.

Siden dykkede kursen lidt igen, så en bitcoin nu koster 7673 dollars – godt 46.350 kr. Det er dog stadig langt fra toppen i december, hvor en bitcoin nåede op på over 20.000 dollars.

Et pludseligt spring sendte bitcoin-prisen over 8000 dollar. Kilde: Coindesk

Den digitale kryptovaluta er ikke styret af en nationalbank eller anden central organisation. Det er kommet frem, at nogle få personer ejer store mængder bitcoins og dermed er i stand til at påvirke kursen.

Men buddene på den mystiske stigning torsdag spænder vidt. Én forklaring lyder, at amerikanerne nu nærmer sig deadline for at afregne skat, og at folk derfor har investeret overskuddet i bitcoins, skriver Business Insider. Det forklarer dog ikke, hvorfor springet skete så koordineret.

Et andet bud lyder, at det fungerede som en trigger for automatiske opkøb, da kursen steg og passerede 7000 dollars, mens en nyhed fra banken Santander om et blockchain-projekt bliver nævnt som en mulig grund hos Bloomberg.

Andre kryptovalutaer blev også trukket op, men ikke lige så meget som bitcoin. Ethereum steg med syv procent, mens Ripple måtte nøjes med tre.

Samlet set har bitcoins dog været en skidt investering, hvis man købte ind ved årsskiftet. Prisen er faldet med 42 pct. siden 1. januar.

Læs også
Top job