Økonomi
0

Vismændene udskyder efterårsrapport: Skyder skylden på udflytning

Flytningen til Horsens stikker nu officielt en kæp i hjulet på de Økonomiske Vismænds arbejde. De skyder nu efterårsrapporten til december.

De Økonomiske Vismænd med overvismand Michael Svarrer i spidsen har været højlydte kritikere af beslutningen om at flytte deres sekretariat til Horsens.

De Økonomiske Vismænd har set sig nødsaget til at udskyde deres efterårsrapport fra den planlagte lancering i starten af oktober til december.

Baggrunden for udskydelsen »er de direkte og indirekte følger af udflytningen af De Økonomiske Råds sekretariat til Horsens,« skriver vismændene i en kort pressemeddelelse.

»Vi står i den situation, at udflytningen til Horsens betyder, vi mangler muskler i sekretariatet. Det vil tage noget tid at rekruttere de folk, vi mangler Horsens. Vi ønsker dog ikke at gå på kompromis med kvaliteten af vores arbejde, og så må vi jo reducere kvantiteten,« siger overvismand Michael Svarer.

Siden regeringen i januar offentliggjorde, at man flyttede vismændenes sekretariat af økonomer til Horsens fra København har en række vismænd, medlemmer af Det Økonomiske Råds formandskab og forvaltningseksperter som tidligere topøkonom Niels Thygesen kritiseret beslutningen.

Michael Svarer har bl.a. udtalt, at vismændene ikke vil kunne rekruttere økonomer med tilstrækkelig indsigt i planlægningen af de offentlige finanser i Horsens.

Det vil i sidste ende gå ud over institutionens rolle som vagthund, mener han.

Vismændene blev i 2012 tildelt rollen at overvåge, om regeringen lever op til budgetlovens rammer.

Kun omtrent fire af institutionens ca. 35 ansatte har indtil videre sagt ja til at flytte med til Horsens.

Man har hyret seks ansatte i Horsens og har fået lov til at beholde seks stillinger i København.

Omtrent 14 økonomer har sagt op.

»Når man kaster en håndgranat ind i en institution som vores, påvirker det hele vejen rundt. Det er svært at vurdere, hvor mange af problemerne, der er kortvarige, og hvor mange der er strukturelle,« siger Michael Svarer.

Vismændene vurderer, at man sandsynligvis ikke opnår fuld bemanding i hele 2019. Det vil gå ud over de kommende rapporter, beskriver de i et brev sendt til Det Økonomiske Råds medlemmer.

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) håber, det kun er en midlertidig svækkelse.

»Jeg synes selvfølgelig, det er ærgerligt, at man har fundet det nødvendigt at udskyde rapporten. Men det er trods alt godt, at der kun er tale om en udskydelse. Som jeg også tidligere har sagt, ved regeringen jo godt, at produktiviteten i ikke bare DØRS, men alle institutioner, som flyttes, kan blive berørt i en periode. For at sikre et højt fagligt niveau, har vi givet DØRS mulighed for at placere cirka fem årsværk i København,« siger Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

BRANCHENYT
Læs også