Serier

Minut for minut: May droppede gyserafstemning og pundet faldt

Den britiske premierminister har udskudt brexit-afstemningen i Parlamentets Underhus på ubestemt tid.

Brexit - britisk farvel til EU
Theresa May taler til det britiske underhus mandag. Premierministeren har udskudt en afstemning om Brexit-aftalen med EU, der stod til at blive et klart nederlag. Foto: HO / PRU / AFP

Den britiske premierminister Theresa May kæmper mandag for sit politiske liv.

En række medier har i løbet af dagen rapporteret, at en afstemning om brexit-aftalen mellem Storbritannien og EU om Brexit, som stod til at blive et nederlag for May, vil blive udskudt, for at briterne kan sikre bedre vilkår.

Mandag eftermiddag har premierministeren så udskudt aftalen, uden at sætte en dato for en ny. Nu lyder planen på nye forhandlinger med EU om forholdene for grænsen mellem Irland og Nordirland.

17:45: Det britiske pund, der faldt markant i minutterne efter Theresa Mays tale, har her, lidt mere end en time efter talen begyndte, stabiliseret sig lidt omkring 1,255 dollar for ét pund.

Inden talen kostede et pund 1,264 dollar, og da mandagen begyndte lå pundet over 1,27 dollar. Udsvingene kan umiddelbart lyde relativt små, men for en valuta er der tale om markante sving. Live-opdateringen lukker hermed ned.

17:40: I debatten efter Theresa Mays har det Walisiske parti Plaid Cymru gentaget den tidligere opfordring fra Liberaldemomkraterne til Labour om at rejse en mistillidsafstemning til Theresa Mays regering.

Samtidig har parlamentets officielle Twitter-profil sendt en stribe tweets ud, hvor man gør klart, at en afstemning ikke behøver ske senest i januar, men i teorien kan vente indtil 28 marts næste år.

17:24: I et tegn på hvor splittede Theresa Mays eget parti er, er det nu regeringens tidligere ansvarlige for brexit, der stiller hårde spørgsmål til May uden at få svar.

David Davis, der gik af som brexit-minister i sommer, spørger May om premierminister vil sikre en udløbsdato for det såkaldte back stop, det store stridpunkt i aftalen om den nordirske grænse.

Premierministeren gentager dog alene, at regeringen vil forsøge at få yderligere forsikring fra EU's side.

Andetsteds har The Guardian transkriberet de vigtiste dele af den tale, Theresa May holdt for parlamentet kort efter 16:30 mandag.

17:17: Den afgørende del af Theresa Mays parlamentariske grundlag, det nordirske DUP-parti, er ifølge The Guardian ikke overbevist af premierministerens nye plan.

Partiets leder i parlamentet, Nigel Dodds, kalder ifølge avisen Mays tale for utroværdig. En holdning partiets magtfulde leder, Arlene Foster, der endnu ikke har kommenteret Mays tale, har videreformidlet på det sociale medie Twitter:

17:07: Som tidligere rapporteret af britiske medier vil Theresa May ikke sætte en dato for en ny afstemning. Premierministeren antyder dog klart, at det ikke bliver før januar.

Umiddelbart efter gør lederen af det liberale parti, Vincent Cable, klart at partiet vil støtte Labour i en eventuel mistillids-afstemning over for Mays regering.

17:04: Det britiske pund falder nu som en sten mens debatten i parlamentet fortsætter.

Mens det skotske nationalparti SNP parlamentsmedlem og økonomiske ordfører Kirsty Blackman beskylder May-regeringen for at være kujoner for at udskyde afstemningen har valutaen ramt sit laveste punkt over for dollaren siden foråret 2017. En dollar koster nu 1,25 pund mod 1,27 da søndag blev til mandag dansk tid.

16:55: Lederen af det britiske Labour-parti, Jeremy Corbyn, kalder den udskudte afstemning et stort nederlag for regeringen, som han anser for at være ramt af kaos. Og spørger videre, om Theresa May senere vil præsentere noget nær samme aftale som hidtil har været på bordet for parlamentet.

May genindtager talerstolen og svarer, at hun stadig anser den nuværende aftale for den bedste, og at Labour må acceptere en løsning på den nordirske grænse, der i et eller andet omfang ligner den nuværende plan.

16:50: Det britiske pund, der gennem mandagen er blevet svækket til sit laveste punkt siden 2017 på grund af rygterne om udskydelsen af afstemningen, lå nogenlunde fladt i de første minutter efter nyheden er blevet bekræftet. Siden er det dog faldet ned omkring sit laveste niveau mandag.

16:41: Aftalen er stadig den bedst mulige, så længe der kan opnås nye garantier om den nordirske grænse, lyder det fra premierministeren.

Parlamentets pendant til folketingets formand må bryde ind over for gentagne afbrydelser fra salen, der inden for de seneste 10 minutter både højlydt har grinet og buhet af premierministeren.

16:35: Theresa May bekræfter, at afstemningen om aftalen med EU er udskudt på ubestemt tid.

Det er især den nordirske grænse, der er problemet, lyder det fra den britiske premierminister.

16:33: I Storbritannien venter parlamentet på, at Theresa May taler til underhuset.

Imens skriver britiske medier, at der endnu ikke er nogen ny dato for en afstemning, men at May kun har villet love sin regering, at det senest sker 21. januar.

Læs også
Top job