Glohedt arbejdsmarked: Beskæftigelsen har kurs mod bedste år siden 2007
Beskæftigelsen har kurs mod en stigning på mere end 50.000 personer i år. Det vil være det største hop på arbejdsmarkedet siden overophedningen i 2007.
Den eksplosive fremgang i beskæftigelsen i år er kommet bag på de fleste.
Nu mener Nykredit, Danske Bank og Jyske Bank, at der i 2018 er kommet op mod 54.000 flere i beskæftigelse. Det vil være den største fremgang siden 2006 og 2007, hvor økonomien kogte over, og lønningerne røg kraftigt i vejret. Ellers skal man helt tilbage til 1986 for at finde en lignende stigning.
»Det er ret vildt. Det er et stort tal, og fremgangen sprænger alle prognoser. Udviklingen på arbejdsmarkedet har virkelig overrasket i år,« siger Tore Stramer, cheføkonom i Nykredit.
Prognoser fra regeringen, Nationalbanken, Nykredit, Jyske Bank og Danske Bank pegede ellers ved årets indgang alle på, at tempoet på arbejdsmarkedet ville gå lidt ned.
Efter en fremgang i beskæftigelsen i 2017 på næsten 48.000 personer mente økonomerne, at arbejdsmarkedet nu var støvsuget for ledige hænder, og at væksten ville gå lidt ned.
Men selvom der stadig mangler tal fra årets sidste tre måneder, så peger de tre banker altså på, at tempoet på arbejdsmarkedet fortsat går opad.
»Det var der ikke nogle, der turde pege på ved årets indgang,« siger Niels Rønholt, cheføkonom i Jyske Bank.
Fremgangen i beskæftigelsen er bredt fordelt på mange brancher og i store dele af landet, vurderer Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank.
Udviklingen understøttes af, at der er kommet flere udlændinge til landet for at arbejde, at mange ældre har valgt at udskyde deres pension, at flere studerende arbejder, og at antallet af folk på fleksjob og deltid er steget.
Arbejdsstyrken er således steget meget hurtigere, end man havde regnet med ved årets indgang, og har gjort mange virksomheders bekymringer for manglende arbejdskraft til skamme, vurderer Las Olsen.
Ifølge de økonomiske vismænd er beskæftigelsen dog nu omtrent 30.000 over det niveau, hvor flaskehalse normalt opstår, og hvor lønningerne nemt kan accelerere.
Man ser da også, at lønningerne er begyndt at stige hurtigere i mange andre lande i EU, påpeger Las Olsen. Men der er endnu ikke noget at være bekymret for herhjemme, mener han.
»Lønningerne er på vej op, men de stiger stadig langsommere herhjemme end i udlandet. Vi kan heller ikke have stigende beskæftigelse for evigt, så vi nærmer os nok enden,« siger Las Olsen.