Økonomi

Økonomer efter nyt pres på kronen: Nationalbanken kan intervenere

Artiklens øverste billede
Foto: Nationalbanken

Et salgspres på den danske krone har bygget sig op under de seneste dages uro på aktiemarkederne, og kronen har tirsdag kurs mod det svageste niveau siden april 2015. Nedturen er bemærkelsesværdig, og kan i sidste ende få Danmarks Nationalbank til at reagere med støtteopkøb af kronen og eventuelt en renteforhøjelse, vurderer økonomer.

Svækkelsen tog således ekstra fart mandag, hvor euro hoppede op i 7,4673 kr. fra et niveau omkring 7,4655 kr. fredag. Går man to uger tilbage, var prisen på euro omkring 7,4635 kr., og gennemsnitsprisen i år er på 7,4529 kr.

- Historisk har Nationalbanken forsvaret kronen ved de nuværende niveauer for at presse EUR/DKK lavere. Dermed er det ikke urealistisk, at Nationalbanken intervenerer og køber kroner for at presse EUR/DKK lavere. Hvis dette ikke er tilstrækkeligt, er renteforhøjelser en anden mulighed, vurderer rente- og valutastrateg i Jyske Bank Morten Hassing Povlsen i en morgenkommentar.

Vurderingen deles af investeringsøkonom i Nordnet, Per Hansen.

Han peger på, at selv om kronesvækkelsen synes mindre, så er det givetvis noget, som bemærkes og overvåges af Nationalbanken.

Hvad der præcist har udløst kronens vaklen er usikkert, men Per Hansen har et par bud:

- Kronesvækkelsen kan være forbundet med udlandets frygt for, hvad Danske Banks hvidvask skandale i Estland kan gøre ved Danmarks omdømme. Også selv om vores kreditværdighed generelt er god, konstaterer Nordnet-økonomen, der også nævner en anden forklaring:

- Af dokumenter fra Nationalbanken og Finansministeriet, som blev offentliggjort i sidste uge, fremgik det, at staten vil hæve 48 mia. i Nationalbanken i 2019 til opførelses af almene boliger, afdrag på gæld og finansiering af det forventede budgetunderskud. Det kan have presset kronen, skriver han i et notat.

/ritzau/FINANS

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.