Økonomi

Krisen i Venezuela er nu værre end under den store depression

Venezuelas bruttonationalprodukt er faldet langt mere, end tilfældet var under den store depression i 1930'erne.

Venezuleanerne har flere gange demonstreret mod præsident Nicolas Maduro. Foto: AP/ Ariana Cubillos.

Den økonomiske nedsmeltning i Venezuela, der råder over verdens største oliereserver, er større end under nogle af verdenshistoriens helt store kriser. Det skriver norske E24 på baggrund af tal fra IMF og Eurasia Group.

Bruttonationalproduktet (BNP) i det sydamerikanske land er siden 2015 faldet med svimlende 60 pct.

Til sammenligning faldt BNP med 18 pct. i Weimar-republikken i 1930'erne, mens Grækenlands økonomi svandt ind med 24 pct., da finanskrisen ramte.

Den store depression, hvor aktiemarkedet på Wall Street krakkede, skar hele 29 pct. af USA's BNP i perioden fra 1929 til 1933.

Venezuelas økonomiske sammenbrud skyldes bl.a. at 96 pct. af landets eksportindtægter stammer fra olie. Venezuela er et af verdens mest olierige lande, og da olie stadig var guld, valgte man i stor stil at importere varer frem for selv at producere dem.

Men olieprisernes fald er gået ud over evnen til at importere og har nærmest tømt landets statskasse. De færreste vil låne landet penge, og samtidig er olieproduktionen faldet på grund af sparsom teknologi og manglende investeringer.

Læg dertil en inflation, som er eksploderet og har gjort, at selv almindelige fødevarer og medicin er uden for de fleste borgeres rækkevidde. Kort sagt er Venezuelas pengesedler næsten ikke mere værd end det papir, de er trykt på.

Krisen i Venezuela har dog potentiale til at blive værre, da USA har indført sanktioner mod det sydamerikanske lands olieindustri. Formålet er at presse Venezuelas præsident Nicolás Maduro til at afholde et nyt valg.

Nicolás Maduro vandt i maj et omstridt præsidentvalg, men både USA og EU har vurderet, at valget ikke levede op til selv de laveste internationale standarder. Nicolás Maduro har nægtet at udskrive et nyt valg, men efterfølgende har Juan Guaidó, der er leder af landets opposition, udråbt sig selv til præsident.

Og han er nu blevet anerkendt som Venezuelas præsident af flere lande.

Ifølge den venezuelanske økonom Francisco Rodríguez, der arbejder hos børsmægleren Torino Capital, vil USA's sanktioner kunne skære yderligere 26 pct. af Venezuelas BNP.

»Jeg er bange for, at sanktionerne i deres nuværende form vil føre til hungersnød,« siger han til New York Times.

BRANCHENYT
Læs også