Økonomi

Presset stiger på danske virksomheder: Statsfond vil tage kampen op med Kinas og USA's enorme pengetanke

Lande blander sig i stadig større udstrækning på eksportmarkedet med lån og garantier til deres eksportører. Danmark risikerer nu at sakke agterud, advarer den nye direktør for EFK - Danmarks Eksportkredit, Kirstine Damkjær.

Artiklens øverste billede
Kirstine Damkjær er ny chef for Eksportkreditfonden, og hun er klar til at tage kampen op mod store eksportnationers øgede brug af statslige lån og garantier til deres virksomheder. Foto: Gregers Tycho

Danske virksomheder tvinges oftere og oftere til at hoste op med lån eller kautioner til deres kunder, når de skal lukke et salg på eksportmarkederne.

Udviklingen skyldes, at konkurrenter fra Kina, USA og Europa i stigende grad bruger offentlige garantier til at hive nye ordrer i land.

Sådan lyder det fra statsejede EKF - Danmark Eksportkredits nytiltrådte direktør, Kirstine Damkjær, og hendes bestyrelsesformand, Christian Frigast.

»Der er nogle tendenser i gang, der gør, at vi skal være oppe på dupperne. Danmark kan ikke sakke bagud her, for så kommer det til at skade dansk erhvervsliv,« siger Kirstine Damkjær.

»Virksomhederne er typisk i en konkurrence med en tysk, fransk eller en engelsk virksomhed, som også får stillet finansiering til rådighed. Finansieringen er bare en nødvendighed,« siger Christian Frigast.

Udmeldingen kommer i forbindelse med EKF’s regnskab for 2018, der viser en rekordhøj vækst i nye lån, garantier og kautioner på 33,6 mia. kr. I alt har fonden nu omtrent 93 mia. kr. i sin portefølje, og man vil gerne vokse endnu mere.

Omtrent 80 andre lande hjælper som EKF sine eksportører med at skaffe deres kunder kautioner eller langevarige lån, så de kan købe løs.

Vindmølleproducenten Vestas, der siden 2003 har samarbejdet med EKF på mere end 80 projekter, mener, at indblandingen er blevet værre.

»Eksportkreditter spiller en stadig større rolle i finansieringen af store infrastrukturprojekter som vindmølleparker, og vi ser derfor, at kreditterne i stigende grad bliver brugt som et erhvervspolitisk instrument af nationalstater til at promovere deres egne eksportører. Udviklingen gør sig gældende i størstedelen af vores markeder,« siger selskabets finansdirektør, Marika Fredriksson.

Hans Kristian Skibby, Dansk Folkeparti’s medlem i Erhvervs-, Vækst- og eksportudvalget, tvivler på, at problemet er så stort, som EKF gør det til.

»Det er en uholdbar vej at gå. Hvis alle lande gør det samme, får vi bare en eskalering. Vi har ikke en kinamands chance for at vinde den kamp,« siger Hans Kristian Skibby.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.