Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Presset stiger på danske virksomheder: Statsfond vil tage kampen op med Kinas og USA's enorme pengetanke

Lande blander sig i stadig større udstrækning på eksportmarkedet med lån og garantier til deres eksportører. Danmark risikerer nu at sakke agterud, advarer den nye direktør for EFK - Danmarks Eksportkredit, Kirstine Damkjær.

Kirstine Damkjær er ny chef for Eksportkreditfonden, og hun er klar til at tage kampen op mod store eksportnationers øgede brug af statslige lån og garantier til deres virksomheder. Foto: Gregers Tycho Kirstine Damkjær er ny chef for EKF Danmarks Eksportkredit. Kirstine Damkjær med bestyrelses formand Christian Frigast.

Danske virksomheder tvinges oftere og oftere til at hoste op med lån eller kautioner til deres kunder, når de skal lukke et salg på eksportmarkederne.

Udviklingen skyldes, at konkurrenter fra Kina, USA og Europa i stigende grad bruger offentlige garantier til at hive nye ordrer i land.

Sådan lyder det fra statsejede EKF - Danmark Eksportkredits nytiltrådte direktør, Kirstine Damkjær, og hendes bestyrelsesformand, Christian Frigast.

»Der er nogle tendenser i gang, der gør, at vi skal være oppe på dupperne. Danmark kan ikke sakke bagud her, for så kommer det til at skade dansk erhvervsliv,« siger Kirstine Damkjær.

EKF

· Danmarks Eksportkredit, EKF, har eksisteret siden 1922 og er ejet af staten. Siden 2016 som selvejende offentlig virksomhed, hvilket giver EKF større spillerum.

· EKF hjælper dansk eksport ved at gøre det muligt og attraktivt for kunder i udlandet at købe varer hos danske virksomheder.

· Det sker bl.a. ved at EKF stiller garanti for finansieringen til virksomhedernes udenlandske kunder.

· Det kan også ske ved at yde såkaldte eksportlån til projekter som f.eks. vindmølleparker eller cementfabrikker, der løber over mange år. Det giver luft i projekterne til at placere ordrer hos de danske virksomheder.

· EKF stiller primært med garantier og kautioner på minimum 180 dage og op til over 18 år.

· Den største enkelte garanti til dato er på 6,7 mia. kr. til Hornsea. De mindste er på nogle få hundrede tusinde kroner.

· EKF har over en femårig periode fra 2014 til 2018 udstedt nye garantier, lån og kautioner for omtrent 76 mia. kr., og har i samme periode haft overskud på omtrent 2,2 mia. kr.

· Fik rekordhøj nyudstedelse på 33,7 mia. kr. i 2018 og det højeste resultat nogensinde på 618 mio. kr.

· EKF laver forretninger i mere end 100 lande og havde i 2018 omtrent 750 kunder.

· Bestyrelsesformand for EKF er Christian Frigast. Han blev udpeget i juni 2016 af erhvervs- og vækstministeren.

»Virksomhederne er typisk i en konkurrence med en tysk, fransk eller en engelsk virksomhed, som også får stillet finansiering til rådighed. Finansieringen er bare en nødvendighed,« siger Christian Frigast.

Udmeldingen kommer i forbindelse med EKF’s regnskab for 2018, der viser en rekordhøj vækst i nye lån, garantier og kautioner på 33,6 mia. kr. I alt har fonden nu omtrent 93 mia. kr. i sin portefølje, og man vil gerne vokse endnu mere.

Omtrent 80 andre lande hjælper som EKF sine eksportører med at skaffe deres kunder kautioner eller langevarige lån, så de kan købe løs.

Vindmølleproducenten Vestas, der siden 2003 har samarbejdet med EKF på mere end 80 projekter, mener, at indblandingen er blevet værre.

»Eksportkreditter spiller en stadig større rolle i finansieringen af store infrastrukturprojekter som vindmølleparker, og vi ser derfor, at kreditterne i stigende grad bliver brugt som et erhvervspolitisk instrument af nationalstater til at promovere deres egne eksportører. Udviklingen gør sig gældende i størstedelen af vores markeder,« siger selskabets finansdirektør, Marika Fredriksson.

Kirstine Damkjær

Kirstine Damkjær vendte for nyligt hjem til Danmark efter en årrække med ledende stillinger i IFC (International Finance Corporation) og Verdensbanken i Washington D.C.

Hun har været leder for 320 ansatte i 90 lande verden over.

Hun blev Cand.scient.pol fra Aarhus Universitet i 1997 og Chartered Financial Analyst 2015

Hun var ansat i EKF’s afdeling for projektfinansiering fra 1997 - 2000

Hun er 48 år, dansk gift og mor til to børn på 11 og 13 år.


Hans Kristian Skibby, Dansk Folkeparti’s medlem i Erhvervs-, Vækst- og eksportudvalget, tvivler på, at problemet er så stort, som EKF gør det til.

»Det er en uholdbar vej at gå. Hvis alle lande gør det samme, får vi bare en eskalering. Vi har ikke en kinamands chance for at vinde den kamp,« siger Hans Kristian Skibby.

BRANCHENYT
Læs også