Økonomi

DI advarer: Risikoen for hårdt brexit er steget

Risikoen for at briterne ryger ud af EU uden en aftale er steget, vurderer DI. Og det bør danske virksomheder tage bestik af. Hos rederiet DFDS forbereder man sig.

Artiklens øverste billede
Risikoen for at briterne ryger ud af EU uden en aftale er steget, vurderer DI, og det bør danske virksomheder tage bestik af. Foto: AP/Paul Faith

Virksomheder bør nu forberede sig på, at Storbritannien ryger ud af EU uden en aftale måske allerede til oktober. Det mener Danmarks største erhvervsorganisation DI.

»Risikoen for "no deal" er helt klart steget, og danske virksomheder bliver nødt til at være forberedt på det værst tænkelige. Der vil altid være nogen, der er optimistiske og tænker, at der kommer en løsning, men til dem siger vi, at nu skal man få tænkt det igennem og lave en plan B,« siger Anders Ladefoged, underdirektør i DI.

Risikoen for et aftaleløst brexit er ifølge DI og Danske Bank steget, efter Boris Johnson i denne måned overtog posten som britisk premierminister.

Han har siden sat hårdt mod hårdt over for EU og kræver kompromisser på flere områder, som der før var lavet aftaler på. Han har dertil fremført, at landet forlader EU den 31. oktober med eller uden aftale.

Hans konfliktfulde udmeldinger har gjort finansmarkederne nervøse, og pundet faldt i denne uge til cirka 8 kr. - det laveste siden finanskrisen. Et aftaleløst brexit kan tvinge det helt ned i 7,5 kr., mener Danske Bank.

Et svagt pund er en hæmsko for danske eksportører, fordi deres varer bliver dyrere sammenlignet med hjemlige konkurrenter.

Et andet problem er den svage britiske økonomi, som oplevede tilbagegang i andet kvartal. Et hårdt brexit kan tvinge økonomien yderligere i knæ og kan ramme afsætningen af danske varer, mener Danske Bank.

»Hvis vi får et hårdt brexit, så viser de fleste analyser, at det vil gøre ondt på britisk økonomi. Det vil også kunne mærkes på danske virksomheder, da Storbritannien er blandt vores fem største eksportmarkeder, men det hører trods alt med til historien, at betydningen af markedet er aftaget ganske væsentligt, siden vi meldte os ind samtidig med dem i 1973,« mener Mikael Milhøj, der er senioranalytiker i Danske Bank.

Torben Carlsen, adm. direktør for DFDS. Foto: DFDS

Hos rederiet DFDS, der bl.a. fragter varer mellem Storbritannien og resten af Europa, har man taget ekstra skridt for at forberede sig på eventuelle fordyrende toldprocedurer og nye toldsatser ved bl.a. at integrere selskabets systemer ind i de britiske myndigheders, fortæller adm. direktør Torben Carlsen.

Virksomheden præsenterede tirsdag et budget, som kan holde selv med et hårdt brexit, og kom med en nedjustering, der bl.a. skal tage højde for et fald i fragtmængderne mellem EU og Storbritannien, vurderer han.

»Med mindre det er totalt sammensmeltning og lukning af grænser, så mener vi, at vores guidance holder, uanset hvilket scenarie der sker i UK,« siger Torben Carlsen.

»Lad os sige, at der kommer en hård brexit ultimo oktober, så kan man selvfølgelig godt forestille sig, at der kommer en måned med panik, hvor det bliver svært at flytte ting. Men det mener vi egentlig kan indeholdes i den guidance, vi er kommet med nu,« fortsætter han.

Englands største erhvervsorganisation forbereder sig også på "no deal brexit". Med 10 uger til den afgørende dato er hverken regeringen eller erhvervslivet klar til, at Storbritannien den 1. november står uden en aftale med EU – og det scenarie kommer hastigt nærmere.

Sådan lyder advarslen fra Confederation of British Industry, CBI, der har 190.000 medlemmer, som beskæftiger knap 7 mio. ansatte.

Organisationen retter i en ny analyse med 200 anbefalinger en hård kritik af, at der ikke er gjort mere for at sikre en aftale.

Kritikken går bl.a. på, at regeringens seks centrale brexit-ministerier kun har brugt 900 mio. pund, svarende til ca. 25 pct. af de allokerede penge, til at sikre et robust, juridisk regelsæt til at komme ud af EU ved udgangen af 2019.

Til sammenligning, skriver CBI, har virksomhederne Aston Martin, Pfizer, GlaxoSmithKline, Barclays og Bank of Amerika brugt knap 700 mio. pund på at sikre virksomhederne.

»Virksomhederne er desperate for at komme videre efter brexit. De har stor tiltro til Storbritannien og at en aftale vil åbne mange døre, som ellers er blevet lukket pga. usikkerhed. […] Men indtil det sker, må alle forberede sig på, at der ikke kommer en aftale,« siger Josh Hardie, vicedirektør i CBI, på organisationens hjemmeside og sender samtidig en kraftig opfordring til EU:

»EU må komme til forhandlingsbordet og som minimum gå med til at matche Storbritanniens fornuftige lempelser. Hvis ikke det sker, vil det gå ud over alle økonomier. Vi kan reducere, men ikke fjerne skaden ved en "no deal",« advarer han.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.