Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Splid på weekendens topmøde kan ramme den globale økonomi

Eksperter frygter for verdensøkonomien, når lederne fra en række af verdens stærkeste lande, anført af den amerikanske præsident Donald Trump, samles på G7-mødet i Frankrig denne weekend. 

Brexit - britisk farvel til EU
G7-deltagerne i Frankrig i august 2019: Fra venstre: Macron (Frankrig), Johnson (Storbritannien), Merkel (Tyskland), Matterella (Italien), Trump (USA), Trudeau (Canada), Abe (Japan), Tusk (EU). Collage: Anders Thykier

Den økonomiske opbremsning, som har ramt specielt Europa og Kina, kan ifølge eksperter stadig afbødes. Men kun hvis man finder politiske løsninger på bl.a. handelskrigen og brexit og en samklang om at løsne finanspolitikken mange steder.

Men der er ikke udsigt til enighed, når lederne for USA, Japan, Canada, Tyskland, Frankrig, Storbritannien og Italien mødes i den franske kystby Biarritz denne weekend, mener flere eksperter.

Tværtimod frygter de, at den amerikanske præsident Donald Trump vil skabe endnu mere splid mellem lederne og dermed også grobund for flere udsving på finansmarkederne og uro hos virksomhederne.

»De har alt for lidt tillid til hinanden. Risikoen er nok mere, at Trump skaber yderligere splittelse,« siger Bjarke Roed-Frederiksen, seniorøkonom hos Handelsbanken.

Da finanskrisen hærgede i 2009, brugte statslederne mødet i G7 til at koordinere og annoncere store hjælpepakker, der skulle dæmme op for nedturen på finansmarkederne.

Sådan var stemningen ikke sidste år, hvor Donald Trump trak sin opbakning til mødets fælles pressemeddelelse, da han ragede uklar med Canada over handelskrigen.

Denne gang har værten, den franske præsident Emmanuel Macron, helt opgivet at lave en fælles udtalelse. Det viser ifølge Helge Pedersen, cheføkonom i Nordea, at situationen er en helt anden i dag.

Han frygter bl.a., at Trump vil forsøge at drive en kile ind mellem EU og Storbritannien ved at give sin opbakning til en såkaldt hård brexit – en afsked uden en aftale – ved udgangen af oktober.

De har alt for lidt tillid til hinanden. Risikoen er nok mere, at Trump skaber yderligere splittelse.

Bjarke Roed-Frederiksen, seniorøkonom i Handelsbanken

Det kan skabe endnu mere usikkerhed, som kan skade europæisk økonomi og slå igennem på finansmarkederne, vurderer han. I forvejen er både Tyskland, Storbritannien og Italien ramt af afmatning.

»Den krise, vi har i dag, er politisk initieret og kræver en politisk afslutning. Jeg ser bare nogle fronter, der står relativt skarpt over for hinanden. Det gamle homogene billede, hvor man bedre kunne aftale og koordinere, det er vi så langt væk fra i dag, som vi kunne være,« siger Helge Pedersen.

BRANCHENYT
Læs også