Ikoniske storbyer skrumper efter årtiers vokseværk
Høje boligpriser får indbyggere i byer som Paris, London og New York til at flytte væk fra bymidten. Den samme udvikling ses i København.
Stigende boligpriser og digitale udlejningstjenester som Airbnb er blandt årsagerne til, at årtiers befolkningsvækst i storbyer som Paris og New York er blevet afløst af udflytning til billigere forstæder eller andre byer.
Paris mistede mellem 2011 og 2016 i gennemsnit 11.900 indbyggere om året, viser officielle tal. Til gengæld voksede indbyggertallet i forstadskommunerne med gennemsnitligt 53.000 om året. Bare inden for de seneste 10 år er boligpriserne i den franske hovedstad steget med 66 pct.
New Yorks indbyggertal skrumpede sidste år med ca. 40.000, viser tal fra det statslige US Census Bureau. Det er andet år i træk, at byen registrerer et fald.
Det kan virke dramatisk, at primært de fattige er tvunget til at forlade byerne, men det er ikke tegn på, at byerne er på vej mod en katastrofe og ikke længere er attraktive.
I London mærkes også en øget udflytning. Sidste år var rekord, idet ca. 100.000 flere briter rejste fra byen end flyttede dertil. Antallet af nyfødte børn samt indvandringen fra udenlandske statsborgere bidrager dog til, at det samlede indbyggerantal i hovedstaden fortsat stiger.
Flere analyser af udviklingen i København viser også, at særligt børnefamilier flytter fra bykernen. Bl.a. har Dansk Byggeri dokumenteret, at 1.400 flere flyttede ud af hovedstadskommunerne København, Frederiksberg, Tårnby og Dragør i 2018, end der kom til byen. Fraflytterne vælger i stigende grad at bosætte sig i forstæderne for stadig at være tæt på jobs og storbylivet.
Eksperter advarer om, at tendensen øger skellene mellem mellem rig og fattig:
»Både på globalt niveau og på byniveau oplever vi en stigende spaltning mellem velhavende og ikke-velhavende,« siger professor emeritus Jens Kvorning, mangeårig forsker i dansk og global byudvikling.
Denise Pumain, professor emeritus i geografi ved Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne, påpeger, at tendensen med øget fraflytning spores i mange europæiske storbyer. Men hun understreger, at udviklingen ikke skal ses som et symptom på, at byerne er blevet mindre populære at bo i. Tværtimod.
»Det kan virke dramatisk, at primært de fattige er tvunget til at forlade byerne, men det er ikke tegn på, at byerne er på vej mod en katastrofe og ikke længere er attraktive. Det er netop byernes globale attraktivitet, der presser dele af indbyggerne til at flytte længere ud,« siger hun.