Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Ikoniske storbyer skrumper efter årtiers vokseværk

Høje boligpriser får indbyggere i byer som Paris, London og New York til at flytte væk fra bymidten. Den samme udvikling ses i København.

New York er den by i USA, der oplever den største flugt af indbyggere. Ifølge US Census Bureau, det amerikanske svar på Danmarks Statistik, skønnes det, at 277 mennesker hver dag flytter fra byen. Det samlede indbyggertal i New York faldt sidste år med 40.000. Der bor i dag ca. 8,4 mio. mennesker i den store by. Foto: Hossein Fatemi

Stigende boligpriser og digitale udlejningstjenester som Airbnb er blandt årsagerne til, at årtiers befolkningsvækst i storbyer som Paris og New York er blevet afløst af udflytning til billigere forstæder eller andre byer.

Paris mistede mellem 2011 og 2016 i gennemsnit 11.900 indbyggere om året, viser officielle tal. Til gengæld voksede indbyggertallet i forstadskommunerne med gennemsnitligt 53.000 om året. Bare inden for de seneste 10 år er boligpriserne i den franske hovedstad steget med 66 pct.

New Yorks indbyggertal skrumpede sidste år med ca. 40.000, viser tal fra det statslige US Census Bureau. Det er andet år i træk, at byen registrerer et fald.

Det kan virke dramatisk, at primært de fattige er tvunget til at forlade byerne, men det er ikke tegn på, at byerne er på vej mod en katastrofe og ikke længere er attraktive.

Denise Pumain, professor emeritus i geografi ved Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne.

I London mærkes også en øget udflytning. Sidste år var rekord, idet ca. 100.000 flere briter rejste fra byen end flyttede dertil. Antallet af nyfødte børn samt indvandringen fra udenlandske statsborgere bidrager dog til, at det samlede indbyggerantal i hovedstaden fortsat stiger.

Flere analyser af udviklingen i København viser også, at særligt børnefamilier flytter fra bykernen. Bl.a. har Dansk Byggeri dokumenteret, at 1.400 flere flyttede ud af hovedstadskommunerne København, Frederiksberg, Tårnby og Dragør i 2018, end der kom til byen. Fraflytterne vælger i stigende grad at bosætte sig i forstæderne for stadig at være tæt på jobs og storbylivet.

Storbyflugt

Paris, New York, London og København er alle storbyer, der inden for de seneste år har oplevet en øget fraflytning fra den inderste bykerne.

I Paris og New York har udviklingen medvirket til, at det samlede indbyggertal i byerne har været faldende inden for de seneste år.

I London og København opvejes udviklingen med flere udflytninger af eksempelvis øget international indvandring og flere fødsler, og i disse to byer er indbyggertallet altså fortsat stigende.

Paris

Fra 2011-2016 mistede Paris i gennemsnit 11.900 indbyggere hvert år. Tendensen ventes at fortsætte over de næste seks år.

New York

277 mennesker forlader i gennemsnit New York hver dag, viser de seneste officielle tal fra det statslige US Census Bureau, det amerikanske svar på Danmarks Statistik.

To år i træk har byen registreret et mindre fald i sit samlede indbyggertal på knap 38.000 i 2017 og yderligere knap 40.000 i 2018.

Omkring 8,4 mio. mennesker bor i dag i New York.

London

Sidste år var rekordår i London hvad angår fraflytninger. Her forlod 340.098 indbyggere byen, mens 237.000 flyttede den anden vej, altså en forskel på ca. 100.000.

Antallet af fødsler og tilflytningen fra udenlandske statsborgere overgik dog antallet af fraflytninger, og det samlede indbyggertal fortsætter derfor med at stige.

Der bor i dag ca. 8,8 mio. i London, hvoraf 3,5 mio. bor i Inner London.

København

I København ser man også en tendens med øget udflytning, særligt fra børnefamilier. Bl.a. har Dansk Byggeri dokumenteret, at 1.400 flere flyttede ud af hovedstadskommunerne København, Frederiksberg, Tårnby og Dragør i 2018, end der kom til fra andre landsdele.

En analyse fra Arbejdernes Landsbank viser ligeledes, at den såkaldte nettotilflytning til København i de seneste fire år har været negativ, mens den i perioden 2011-2014 var positiv.

Det samlede indbyggertal i København fortsætter med at stige, da både et stigende antal fødsler og tilflytning fra udenlandske statsborgere opvejer i statistikkerne.

Kilde: Apur/BBC/Bloomberg/New York Times/Dansk Byggeri.

Eksperter advarer om, at tendensen øger skellene mellem mellem rig og fattig:

»Både på globalt niveau og på byniveau oplever vi en stigende spaltning mellem velhavende og ikke-velhavende,« siger professor emeritus Jens Kvorning, mangeårig forsker i dansk og global byudvikling.

Denise Pumain, professor emeritus i geografi ved Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne, påpeger, at tendensen med øget fraflytning spores i mange europæiske storbyer. Men hun understreger, at udviklingen ikke skal ses som et symptom på, at byerne er blevet mindre populære at bo i. Tværtimod.

»Det kan virke dramatisk, at primært de fattige er tvunget til at forlade byerne, men det er ikke tegn på, at byerne er på vej mod en katastrofe og ikke længere er attraktive. Det er netop byernes globale attraktivitet, der presser dele af indbyggerne til at flytte længere ud,« siger hun.

BRANCHENYT
Læs også