Økonomi

Økonometer: Kurverne er ved at knække i dansk økonomi

Efter syv år med opsving er der nu tydelige svaghedstegn at spore i dansk økonomi. Det viser Finans' Økonometer.

Artiklens øverste billede
De danske forbrugere vil måske begynde at snøre pengepungen sammen, hvis man skal tro de seneste tillidsbarometre. Foto: Finn Frandsen

Hen over sommeren er afmatningen i den globale økonomi – og især på vores største markeder i Tyskland, Sverige og Storbritannien – begyndt at påvirke dansk økonomi.

Det viser Finans’ Økonometer, som består af 11 nøgletal, der er håndplukket af cheføkonom Tore Stramer i Dansk Erhverv til at give et billede af hastigheden i dansk økonomi her og nu.

»Det ville være mærkeligt, hvis ikke opbremsningen begynder de kommende måneder. Det er kun et spørgsmål om, hvor hård den bliver,« siger Tore Stramer, der begyndte med at lave Økonometeret til Finans, da han var cheføkonom i Nykredit.

Beskæftigelse, detailforbrug og eksport viser stadig fremgang om end i et lidt langsommere tempo end i de foregående måneder og år.

Men de seneste tal er fra juli og august. Siden sommerferien er handelskrigen mellem USA og Kina eskaleret, og risikoen for et kaotisk brexit er steget.

De seneste tal fra Tyskland, vores største marked, viser ifølge Danske Bank, at landet bevæger sig på randen af en recession. I Sverige, vores næststørste marked, er økonomien ifølge Nordea bremset hårdt op, og ledigheden er begyndt at stige.

Noget tyder ifølge Niels Rønholt, cheføkonom i Jyske Bank, på, at mismodet nu er begyndt at smitte af på danske virksomheder og forbrugere.

Konjunkturbarometrene for industrien, byggeriet og serviceerhvervene har alle vist en faldende tendens over de seneste måneder, og de seneste tal for september faldt til det laveste niveau siden 2016.

Forbrugertilliden viser også tegn på svækkelse, og særligt forbrugernes vurdering af dansk økonomi har lidt et knæk i de seneste tal.

Det ville være mærkeligt, hvis ikke opbremsningen begynder de kommende måneder.

Tore Stramer, cheføkonom i Nykredit

Virksomhederne vil ifølge Niels Rønholt derfor i stigende grad holde igen med investeringer og ansættelser, og forbrugerne udskyde deres forbrug.

Samlet set vurderer han, at det vil bremse økonomien op hen over efteråret og vinteren, så væksten næste år ender på kun 1 pct., den laveste rate siden 2013.

»Dansk økonomi går ikke fri, når den globale økonomi går ned i gear. Og slet ikke når det som nu især er Tyskland, der oplever en opbremsning,« siger Niels Rønholt.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.