Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Danskerne tøver mens internationale investorer strømmer ind i kinesiske papirer

Trods udsigt til faldende vækst, eskalerende handelskrig og truslen om kapitalkontrol, strømmer internationale investorer ind i kinesiske papirer. Danskerne nedbringer dog deres andel i år, hvor Folkerepublikken Kina fylder 70 år.

Folkerepublikken Kina fylder 70 år i år, og imens strømmer udenlandske kapital ind i landet. Men danske investorer tøver med at gå samme vej. Foto: Pexels / Collage: Anders Thykier

Danske investorer ser alt for negativt på Kina. Risikoen fra handelskrig og økonomiske tilbagefald blegner nemlig, når man ser på landets langsigtede potentiale.

Det vurderer bl.a. PFA, Danske Bank og Handelsbanken på dagen, hvor Folkerepublikken Kina netop fylder 70 år.

»Når vi ser 10, 20, 30 år frem, er det der, man skal være. Det er her, de købestærke forbrugere kommer til at være i fremtiden,« siger Tine Choi, chefstrateg i PFA der administrerer en pensionsformue på omtrent 600 mia. kr.

De seneste år er den kortsigtede kapitalindstrømning ind i Kina steget eksplosivt.

Sidste år strømmede 160 mia. dollars (omtrent 1.050 mia. kr.) - en ny rekord - ind i landets værdipapirer, ifølge tal fra Deutsche Bank og CEIC Data.

Lægger man tallet for 2017 oveni, er der de seneste to år kommet mere kapital ind end i alle årerne fra 2000 til 2014 tilsammen, og udviklingen er fortsat i 2019.

De danske investeringsforeninger, der specialiserer sig i kinesiske aktier, har dog set et nettosalg i både 2015, 2016 og 2017.

Kun i 2018 var der en lille nettoindstrømning, men de første otte måneder af 2019 er der igen blevet trukket flere penge ud, end der er skudt ind, viser tal fra bankernes interesseorganisation, Finans Danmark.

En del af forklaringen er ifølge Danske Bank at afkastet i de kinesiske foreningernes ikke har matchet konkurrenternes.

Aktierne i MSCI Kina gav således et afkast på omtrent 152 pct. de seneste 10 år, mens det brede MSCI World gav 215 pct. MSCI USA har givet 333 pct.

Men det vil ændre sig fremover, mener Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg, Danske Bank Wealth Management.

Kinesiske aktier er billige, og der bliver flere af dem tilgængelige for den almindelige investorer fremover, mener han.

»Det er meget mere en lang sejtrækker, end vi havde regnet med. Men der er muligheder på lang sigt. Vi er blevet for negative på Kina, og kinesiske aktier er blevet for billige,« siger Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg, Danske Bank Wealth Management.

Kineserne gjorde i april en langt større del af landets 85.000 mia. kr. store obligationsmarked, det næststørste efter USA’s, tilgængelig for udenlandske investorer.

Man hævede også grænsen for, hvor mange aktier udenlandske investorer kan købe uden at skulle ansøge om en kvotetilladelse først.

Kinesiske aktier handles ifølge Danske Bank til en såkaldt forward price earning, der angiver prisen for en krones forventet indtjening de kommende 12 måneder, på 10,5 mod en price earning på næsten 16 på globale aktier.

Investorerne skal dog turde at trodse en voldsom eskalering af handelskrigen, hvor det seneste er, at USA’s præsident, Donald Trump, overvejer at begrænse sit lands investorer i at købe kinesiske papirer.

Hvis truslerne bliver til virkelighed, vil de kinesiske myndigheder ifølge Handelsbanken muligvis svare igen ved at indføre kapitalkontroller, som kan gøre det svært for udenlandske investorer at få deres penge ud.

Samtidig vil den kinesiske vækst også dale støt de kommende år, i takt med at landet bliver mindre afhængig af den amerikanske økonomi og landets store industrisektor.

Den kinesiske økonomi vil ifølge konsulenthuset Oxford Economics vokse kun 5,2 pct. om året i gennemsnit frem mod 2030 mod et snit på omtrent 7,6 pct. året i dette årti.

Derefter falder vækstraten endda støt til 2,8 pct. i 2040.

Men trods truslerne om kapitalkontrol og en dalende vækst, vil der ifølge Handelsbanken opstå nye og mere interessante muligheder i at servicere landets voksende middelklasse, der allerede udgør omtrent 400 mio. mennesker.

Disse muligheder trumfer de kortsigtede risici, mener Bjarke Roed-Frederiksen, seniorøkonom i Handelsbanken.

»Den bevægelse, som er sat i gang i befolkningen med at rykke op mod middelklassen og derefter til den øvre middelklasse, vil fortsætte i mange år. Den bevægelse bør man som investor være en del af,« siger Bjarke Roed-Frederiksen.

BRANCHENYT
Læs også