Økonomi

Ny rapport: Der går mindst 100 år, før der er ligestilling

I 2030 skal der være ligestilling mellem kønnene, siger FN’s femte verdensmål for bæredygtig udvikling, men i det nuværende tempo vil det tidligst ske i 2120, viser ny rapport.

Artiklens øverste billede
Kvinder i Norge lægger i gennemsnit godt en times ubetalt arbejde i hjemmet. Japanske kvinder lægger næsten 5 timer og indiske kvinder tæt på 10 timer, viser ny rapport fra World Economic Forum. Foto: AP/Anupam Nath

Island er nr. 1. Norge er nr. 2. Finland er nr. 3. Og Sverige er nr. 4.

Men Danmark er nede som nr. 14 i den netop offentliggjorte Global Gender Gap Report 2020 fra World Economic Forum.

Der er med andre ord stor afstand mellem Danmark og de øvrige nordiske lande, hvilket ikke bliver mindre problematisk af, at ligestilling mellem kønnene er det femte af FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling.

Set i det perspektiv bliver tirsdag den 17. december 2019 næppe nogen god dag for ligestillingsminister Morgens Jensen, da der forestår et større arbejde, hvis Danmark skal rykke op blandt de øvrige nordiske lande i toppen af listen.

Det er ikke uddannelse, som regeringen skal interessere sig for, da Danmark her indtager en plads som nr. 1.

Flere kvindelige kandidater til byråd, regionsråd og Folketinget vil kunne løfte Danmark fra en aktuel 17. plads, når det gælder kvinders politiske magtstilling og 19. plads, når det gælder kvindernes andel af pladserne i Folketinget.

Internationalt set er det heller ikke så galt, om end ikke godt nok.

Hvor der for alvor er udfordringer i karakterbogen for Danmark, er en plads som nr. 102, når det gælder kvindernes andel af ledende poster i såvel det private erhvervsliv som den offentlige sektor.

Det ser heller ikke godt ud med en plads som nr. 52, når det gælder ligeløn. I det hele taget rækker det kun til en 41. plads, når det gælder kvindernes deltagelse og deres muligheder i samfundsøkonomien.

Der, hvor den største udfordring venter ligestillingsministeren, er en 110. plads for danske kvinders relativt lave gennemsnitlige levealder ved fuldt helbred.

For World Economic Forum er det vigtige ved lige præcis denne parameter ikke, hvor længe kvinderne lever sammenlignet med mænd, men hvor mange år af deres levetid, der ifølge FN’s Verdenssundhedsorganisation WHO leves uden sygdom eller større skavanker.

Flytter man fokus fra Danmark til verden som helhed, viser rapporten, at det med det nuværende tempo vil tage 99½ år, før der er opnået ligestilling mellem kønnene.

I fjor krævede det 108 år, hvorfor der er tale om en forbedring, men at se det femte verdensmål for bæredygtig udvikling indfriet i 2030, forekommer ikke sandsynligt.

Dog sker der fremskridt, påpeger World Economic Forum.

Da den første Global Gender Gap Report kom i 2006, ville det tage 257 år, før der var opnået økonomisk ligestilling mellem kønnene. Dette gab er nu reduceret til 202 år.

»Støtten til ligestilling er kritisk for at sikre stærke, sammenhængende og modstandsdygtige samfund rundt om i verden. Også for erhvervslivet vil ligestilling og diversitet være essentielt til at demonstrere, at interessentkapitalisme er det ledende princip,« siger World Economic Forums grundlægger og adm. bestyrelsesformand Klaus Schwab.

Målet med rapporterne er ikke, understreger Klaus Schwab, at pege fingre af nogen lande, men derimod at måle dem mod hinanden, »så beslutningstagere i regeringer og erhvervsliv kan se, hvor de bør sætte ind for at blive placeret på niveau med de lande, som de sammenligner sig med«.

Som nr. 1 i verden er Island oppe på 87,7 pct. af fuld ligestilling, mens Sverige som nr. 4 er oppe på 82,0 pct. Danmark er til sammenligning oppe på 78,2 pct. af fuld ligestilling.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.