Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Norsk krone styrket efter overraskende høj inflation

I januar ramte inflationen i Norge det højeste niveau siden oktober 2016. Dét styrker den norske krone.

Foto: Norges Bank

En højere inflation end ventet styrker mandag den norske krone.

Den norske centralbanks, Norges Banks, fortrukne inflationsmål, CPI-ATE (stigningen i forbrugspriser justeret for skatter og energi), blev mandag opgjort til 2,9 pct. På forhånd var der ifølge estimater indsamlet af Bloomberg ventet en inflation på 2,0 pct.

Dermed afviger inflationen kraftigt fra, hvad analytikerne havde ventet, ligesom også Norges Bank egne forventninger kun lå på 2,2 pct.

-Den norske krone styrkes kraftigt efter offentliggørelsen. Det skyldes, at den højere inflation øger sandsynligheden for, at Norges Bank vil hæve renten i 2020, siger Kim Blindbæk seniorøkonom for Sydbank.

I lang tid har den norske krone været svagere end Norges Banks forventning.

Af samme grund peger bankens rentebane, som er bankens forventning til udviklingen i styringsrenten, mod cirka 40 pct. sandsynlighed for en renteforhøjelse i 2020

I første omgang fastholder Kim Blindbæk dog sin forventning til en uændret rente.

- Selvom inflationen i øjeblikket er højere end Norges Banks prognose, ser vi nemlig tegn på, at den norske økonomi vil vokse langsommere i 2020 sammenlignet med 2019.

- I fredags så vi eksempelvis, at den økonomiske vækst i Norge skuffede i slutningen af 2019. Den norske økonomi (fastland) voksede nemlig med blot 0,2 pct. i fjerde kvartal af 2019. Norges Bank ventede en økonomisk vækst på 0,4 pct., konstaterer Kim Blindbæk.

På valutamarkedet styrkes den norske krone mandag, så der nu skal 0,7375 danske kr. til at købe en norsk kr. mod 0,7340 danske kr. dagen før. Ved udgangen af sidste år skulle der omkring 0,76 dansk kr. til at købe en norsk.

BRANCHENYT
Læs også