Økonomi

Oliepriskrigen eskalerer i nyt twist: »Velkommen til det frie marked«

Saudi-Arabien gør klar til at oversvømme markedet med olie på et tidspunkt, hvor efterspørgslen er faldet kraftigt som følge af coronavirussen. Rusland har allerede svaret igen.

Artiklens øverste billede
Saudi-Arabiens kronprins Mohammed bin Salman og Ruslands præsident Vladimir Putin er havnet i en oliekonflikt. Foto: AP/Susan Walsh

Oliepriskrigen mellem Saudi-Arabien og Rusland tager nu til i det, der potentielt kan blive en lang og bitter konflikt mellem to af verdens største olienationer.

Onsdag meddeler det statsejede saudiske olieselskab Saudi Aramco, at man fra næste måned vil hæve sin olieproduktion til 13 mio. tønder dagligt - og dermed oversvømme markedet med olie. Det skriver flere internationale medier, heriblandt Bloomberg og Wall Street Journal.

Rusland har allerede svaret igen. Landets energiminister, Alexander Novak, siger ifølge Bloomberg, at russerne kan hæve deres produktion med 500.000 tønder dagligt til i alt 11,8 mio. tønder.

Det vil være rekord.

»Velkommen til det frie marked,« siger Bob McNally, stifter af Rapidan Energy Group og tidligere rådgiver i Det Hvide Hus, til Bloomberg.

Samme toner kommer fra Jyske Banks olieanalytiker, Jan Bylov.

»Det er voldsomt, men forventet. Samarbejdet mellem Opec og Rusland er kollapset, og nu råder de frie markedskræfter. Det er et spil med musklerne,« siger han.

Saudi-Arabiens beslutning om at skrue op for oliehanerne er det seneste kapitel i den konfrontation, som opstod hen over weekenden, da Opec-landene - ledet af Saudi-Arabien - forgæves forsøgte at få Rusland til at sænke sin olieproduktion.

Det ville russerne ikke. Derfor har Saudi-Arabien igangsat en storstilet priskrig, hvor man dels pumper endnu mere olie, dels giver store rabatter til bl.a. sine nordvesteuropæiske kunder - som sjovt nok er nogle af Ruslands storkunder.

»Hverken saudierne eller russerne har en interesse i at oversvømme markedet med olie. Men der kan foregå spil og motiver, som vi ikke umiddelbart har indblik i,« siger Jan Bylov.

Flere analytikere spekulerer i, at Rusland og Vladimir Putin har sagt nej til at sænke olieproduktionen - og dermed udløst en uundgåelig priskrig - for at få ram på de amerikanske skiferolieproducenter.

De amerikanske oliefirmaer har i årevis nydt godt af, at Opec - en sammenslutning af olieproducerende lande - og Rusland har holdt olieprisen oppe.

Det er Putin angiveligt træt af, og ved at igangsætte en priskrig - der allerede har fået oliepriserne til at falde voldsomt - står tusindvis af amerikanske skiferolieproducenter nu på randen af konkurs.

USA's skiferindustri er i forvejen presset økonomisk og tynget af gæld. Med en oliepris på omkring 35 dollars pr. tønde kan forretningen langt fra løbe rundt. Flere amerikanske oliefirmaer har allerede meddelt, at de nu må skære ned for at overleve.

Olieanalytiker Jan Bylov anslår, at olieprisen over det næste år skal ligge på 30-50 dollars pr. tønde. Men det kan hurtigt ændre sig, hvis Rusland og Saudi-Arabien vælger at vende tilbage til forhandlingsbordet.

Ruslands energiminister, Alexander Novak, siger ifølge nyhedsbureauet Reuters, at Rusland stadig er åben for at mødes med Opec-landene. Den idé virker Saudi-Arabien mindre varm på.

»Jeg har svært ved at se visdommen i at afholde møder i maj og juni,« siger Saudi-Arabiens energiminister, Prins Abdulaziz bin Salman, til Reuters.

Olieindustrien er hårdt ramt af coronavirussen, som har fået efterspørgslen på olie til at falde mærkbart - bl.a. fordi der flyves langt mindre, og fordi verdensøkonomien er lagt i benlås.

Udover Saudi-Arabien og Rusland har også De Forenede Arabiske Emirater meddelt, at man vil producere mere olie. Det statsejede olieselskab Adnoc planlægger at øge produktionen til 5 mio. tønder om dagen - et produktionshop på 25 pct.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.