Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Økonomer: Risiko for global recession

Effekterne af coronavirussen kan resultere i en recession i første halvår, lyder det fra BNY Mellon Investment Management.

Corona rammer verden
Jakob Vejlø, chefstrateg i Bankinvest. Foto: Presse

Den globale økonomi har kurs mod en brat nedgang i første halvår. Og i værste fald kan det resultere i en global recession. Sådan lyder det i en note fra Shamik Dhar, cheføkonom i BNY Mellon Investment Management, der er én af verdens største kapitalforvaltere.

Én af årsagerne til, at Shamik Dhar vurderer, at verden kan ende i en recession, er det voldsomme fald i olieprisen, som sparkede denne uge i gang. Mandag dykkede prisen på en tønde olie fra Nordsøen med hele 26 pct.

»Kollapset i olieprisen er endnu et chok, som de skrøbelige økonomier og markeder skal klare samtidig med den generelle uro på finansmarkederne,« skriver Shamik Dhar.

I sidste uge mødtes Opec og Rusland til topmøde i skyggen af coronavirussen, som har ramt efterspørgslen på olie hårdt og fået olieprisen til at falde kraftigt.

Derfor ville Opec-landene, ledet af Saudi-Arabien, have Rusland med på at skære dybt i produktionen for at få oliepriserne op. Men den var russerne ikke med på. Derfor faldt aftalen til jorden.

De sammenbrudte forhandlinger fik Saudi-Arabien til at vende på en tallerken og proklamere en priskrig, og det sendte olieprisen ud i et styrtdyk.

Det voldsomme fald i olieprisen vil ifølge BNY Mellon Investment Management giver olieforbrugere medvind, mens de olieproducerende lande vil miste indtægter. Men.

»Det er usandsynligt, at boostet er stort nok til at stabilisere en verdensøkonomi, der er i tilbagegang som følge af Covid-19. Men de lave oliepriser kan give et gunstigt miljø, når indvirkningerne af virussen er ovre senere på året,« skriver Shamik Dhar.

Flere centralbanker har sænket deres ledende rentesatser eller indført andre tiltag for at afbøde virkningerne af virussen. I sidste uge sænkede den amerikanske centralbank Federal Reserve renten med 0,5 pct.point. I dag fulgte Bank of England efter. Her blev renten også sænket med 0,5 pct.point.

Også herhjemme er vurderingen, at en recession kan være nært forestående. Chefstrateg Jakob Vejlø fra Bankinvest skriver følge Ritzau i en kommentar, at sandsynligheden for en recession er stor.

»Stadig flere undervisningsinstitutioner lukker ned, arrangementer bliver aflyst, forbrugerne holder sig væk fra biografer, caféer og restauranter, virksomheder sender medarbejdere hjem og skruer ned for produktion og serviceaktiviteter. Det er meget sandsynligt, at verdensøkonomien nu er i en form for recession – en reel økonomisk tilbagegang. Spørgsmålet er, hvor dyb og hvor længe dette varer – og hvad der ligger på den anden side,« skriver Jakob Vejlø.

Omvendt mener han ifølge Ritzau, at sandsynligheden for et økonomisk comeback senere på året er sandsynligt, når først coronavirussens greb om verden har aftaget.

»Det er ikke urealistisk at forestille sig et betydeligt ”comeback” til verdensøkonomien igen i anden halvdel af 2020, men det forudsætter en gradvis udfladning af covid-19 udbredelsen gennem andet kvartal og væsentlige penge- og finanspolitiske hjælpepakker,« vurderer Jakob Vejlø.

BRANCHENYT
Læs også