Serier

Bølge af nedjusteringer på vej: Nordea skærer dybt i sin prognose for dansk og global økonomi

Den eksplosive udvikling i kampen mod coronavirus rammer nu økonomien hurtigere end mange prognosemagere havde forestillet sig for blot få uger siden. Nordea, Skandinaviens største bank, halverer nu sin prognose for væksten i verdensøkonomien i år.

Corona rammer verden
Der tjekkes for feber i Roms lufthavn   .(Photo by Laurent EMMANUEL / AFP)

Nordea halverer sit skøn for væksten i den globale økonomi i år til kun 1,5 pct. i en ny prognose.

Nordeas skøn for den globale økonomi svarer nu til det værste scenarie i OECD´s prognose for kun to uger siden, hvor en global pandemi rammer alle verdens største økonomier hårdt i årets første halvdel.

Til gengæld forudser banken - ligesom OECD - at økonomierne kommer stærkt tilbage i andet halvår og næste år.

»Verdensøkonomien får et relativt stort gok. Det bliver klart det værste halvår siden finanskrisen. Selv det dyk vi så i 2016 forsvinder fuldstændig i det, vi ser ind i her,« siger Helge Pedersen, cheføkonom i Nordea.

»Der er ikke nogen, der rejser længere. Turismeindustrien bliver voldsomt hårdt ramt. De massive fald på aktiemarkedet vil holde privatforbrug og investeringer nede i en periode,« fortsætter han.

Nordeas vækstprognose for dansk økonomi lyder nu på mellem 0,5 pct. og 1 pct. i år mod et tidligere bud på 1,5 pct.

Norge er lige nu særlig hårdt ramt af faldet i olieprisen, men vil i følge Nordea til gengæld nyde godt af, at væksten kommer tilbage til efteråret.

Svenske husholdninger rammes specielt af faldet på aktiemarkederne, som i følge Nordea skærer 400 mia. svenske kroner - 10 pct. af bruttonationalproduktet (BNP) og 20 pct. af inkomsterne - hvis de forbliver på nuværende niveau.

Eurozonen rammes i følge Nordea knaldhårdt af et stort fald i turismeindustrien, som udgør omtrent 10 pct. af områdets BNP.

Nedjusteringen kommer som en del af en større bølge fra banker og organisationer i ind- og udland i takt med at kampen mod spredningen af coronavirus kaster restaurantlukninger, karantæner og rejseforbud af sig i vesten og Asien.

Bl.a. nedjusterede Sydbank også sin prognose for væksten i dansk økonomi i 2020 torsdag fra 1,3 pct. til 0,5 pct.

»De skrappe tiltag fra regeringen rammer dansk økonomi hårdt. Det virker uundgåeligt med en negativ vækst i årets første kvartal, og risikoen for en decideret recession er stigende,« skriver Søren Kristensen, cheføkonom i Sydbank.

Den schweiziske storbank UBS sænkede væksskønnet for 25 lande i sit dækningsunivers onsdag.

Hele otte lande forventes nu at ryge i recession. Banken mener den globale vækst skal ned i 2,3 pct. i år, mod et tidligere skøn på 2,9 pct. Det svarer til OECD’s hovedscenarie.

UBS nævner dog, at man i et tilfælde med pandemi - en global spredning af virus - skal ned i en vækst på kun 1,6 pct.

UBS og bl.a. Danske Bank regner med at amerikanske Federal Reserve og stort set alle andre centralbanker i den udviklede verden vil sænke sine rente til omtrent nul pct., hvis de ikke allerede har gjort det.

Man regner også med en finanspolitisk stimulans for yderligere 0,8 pct. af det globale bruttonationalprodukt, hvilket vil bringe 2020 helt op på siden af redningsaktioerne i 2009.

»Udviklingen går meget stærkt lige nu. Vi har revideret alt,« skriver bl.a. Arend Kapteyn, fra UBS.

Læs også