Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

BREAKING

Cheføkonomer: »Det er en vanvittig situation«

Regeringens kamp mod coronavirus har trukket tæppet fuldstændig væk under dansk økonomi. Det er både »vanvittigt« og lidt »skræmmende«, mener cheføkonomerne i landets to største banker.

Corona rammer verden
Helge J. Pedersen, cheføkonom i Nordea, er på trapperne med en stor nedjustering af sin prognose for dansk økonomi. Foto: Bjørn Marcus Trappaud

Voldsomheden og dybden af den økonomiske nedtur efter regeringens beslutning om at lukke landet ned er kommet bag på cheføkonomerne i Danmarks to største pengeinstitutter.

»Det er en vanvittig situation. Første halvår bliver en vækstmæssig katastrofe – også i verdensøkonomien,« siger Helge Pedersen, cheføkonom i Nordea.

Helge Pedersen regner nu med et fald i det danske bruttonationalprodukt på omkring 2 pct. i år.

I februar lød hans bud på en vækst på 1,5 pct. Han er også på vej med en ny global prognose, som er meget, meget lavere end den forrige.

Krisens dybde både ude og hjemme er dog helt afhængig af, hvornår og hvordan man åbner op for økonomien igen, vurderer han.

Statsminister Mette Frederiksen ville på mandagens pressemøde ikke konkretisere, hvad der skal til, før hun igen vil tillade at folk forsamles, rejser, vender tilbage til skoler eller åbner deres forretning igen.

Indtil videre er nedlukningen forlænget til den 13. april.

Helge Pedersen hæfter sig ved, at flere af regeringens hjælpetiltag til erhvervslivet, der i alt pumper 287 mia. kr. ud i garantier, likviditet og tilskud, løber helt til den 9. juni.

Det tyder på, mener han, at det ikke er overstået den 13. april, som nu er næste deadline for nedlukningen.

»Man forbereder sig på, at det varer længere, end mange tror. Man kan ikke bare åbne op for landegrænser, så længe udbruddet kører løs i andre lande,« siger Helge Pedersen.

Allerede nu har en række nøgletal for bl.a. forbrugertillid, ledighed og forbrug indikeret, at krisen har ramt økonomien hurtigere og voldsommere end under finanskrisen, vurderer Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank.

»Dengang vi var i finanskrisen, syntes vi ikke, den bare kom dryppende. Der følte vi, at det faldt sammen om hovedet på os. Denne gang går det dog meget hurtigere. Det er lidt skræmmende, og det er næsten endnu vildere i vores nabolande,« siger Las Olsen.

Det taler for, at krisen bliver dyb, mener han. Til gengæld klynger mange sig til, at der er noget midlertidigt over krisen også, vurderer han.

Det var der ikke på samme måde under finanskrisen.

»Her kan alle se, at der er en nedlukning, og at økonomien vil starte op igen. Det taler for, at man kan få den hurtigere genopretning, der ligger i prognoserne i dag. Der er dog en risiko for, at det her enorme chok kan blive hængende,« siger Las Olsen.

Coronavirus er så smitsom og kapaciteten i sundhedssektoren i de fleste vestlige lande så lav, at man nok bliver nødt til at fastholde en høj grad af nedlukning, indtil der kommer en vaccine. Det kan tage mellem 12 og 18 måneder.

Det konkluderede 31 forskere fra Imperial College i London i et studie sidste mandag.

I den situation bliver krisen meget dybere, end man regner med i dag, vurderer Las Olsen.

Så vil man nok se, at chokket til privatforbrug og virksomhedernes investeringer bider sig fast og bliver så dyb, at det vil tage lang tid at komme ud af, mener han.

Det vil nok også udløse boligprisfald og stor ledighed trods regeringens forsøg på at skærme økonomien.

»Hvis det bliver nødvendigt med gentagne og mange nedlukninger, så er det en helt anden situation. Så er vi ude i en helt fuldkommen ekstrem økonomisk krise,« siger Las Olsen.

BRANCHENYT
Læs også