Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

BREAKING

Ekspertudvalg skal granske værdien af Norges 280 milliarder store coronahjælp

Et norsk ekspertudvalg skal undersøge, om Norges milliardstore coronahjælp til erhvervslivet er pengene værd. Arbejdet skal ligge klar allerede i starten af april.

Den norske statsminister Erna Solberg skal inden påske træffe det afgørende valg om, hvorvidt Norge fortsat skal være lukket ned. Arkivfoto: REUTERS/Michele Tantussi.

280 milliarder norske kroner svarende til ca. 180 mia. danske kroner.

Så meget har Norge foreløbig brugt på at holde hånden under de norske virksomheder, der som følge af coronakrisen ligger underdrejet.

Det er finansministeriet i Norge, der har regnet sig frem til milliardtallet, der dog er behæftet med stor usikkerhed. Norge har, ligesom Danmark og en række øvrige lande, valgt at indføre omfattende hjælpepakker til erhvervslivet.

Men er tiltagene prisen værd - og hjælper de overhovedet?

Det skal et ekspertudvalg bestående af ni norske økonomer og eksperter nu komme med svar på - og arbejdet skal gå lynhurtigt.

Allerede den 6. april skal ekspertudvalgets analyse ligge klar på bordet hos den norske regering, der få dage efter skal træffe en beslutning om, hvordan Norge de kommende uger skal manøvreres igennem coronakrisen.

Norge lukkede store dele af samfundet ned den 12. marts og har - ligesom Danmark - valgt at holde fast på restriktionerne frem til og med den 13. april.

Ekspertudvalgets analyse kommer til at veje tungt i forhold til, hvad den norske regering beslutter fremadrettet.

»Vi skal bruge de mest effektive foranstaltninger til at bekæmpe pandemien, men samtidig se på, hvilke der har de mindst negative økonomiske konsekvenser for samfundet,« siger den norske finansminister Jan Tore Sanner (Høyre) til norsk TV2.

Dermed er den økonomiske ekspertgruppe sat under et vanvittigst arbejdspres.

»Normalt siger man, at et udvalgsarbejde, som tager seks måneder, er hurtigt. Men jeg har aldrig før arbejdet i et udvalg, som skal arbejde så hurtigt, som vi skal,« siger Steinar Holden, der er økonomiprofessor ved Universitetet i Oslo og som leder ekspertudvalget, til TV2.

Også i Danmark er der begyndt at rejse sig en spirende debat om de økonomiske konsekvenser af den delvise nedlukning af samfundet.

Senest har en række topfolk fra erhvervslivet appellereret til de danske politikere om hurtigst muligt at finde en vej ud af nedlukningen.

BRANCHENYT
Læs også