Serier

Centralbank frygter op mod 47 mio. flere ledige amerikanere

Amerikanske FED anslår i et skrækscenarie, at ledigheden i USA vil eksplodere med 47 mio. flere ledige som følge af coronakrisen, hvis der ikke gøres noget. Det bliver grimt, vurderer dansk økonom, men der er også sat skibe i søen.

Corona rammer verden
Tusindvis af forretninger er lukket i USA og millioner af amerikanere vil miste deres job de kommende uger. Alene sidste uge blev 3,3 mio. ledige, hvilket er historisk rekord på en uge i USA.
Foto: Seth Herald / AFP

I hvad der må være alle moders mareridt af en analyse anslår den amerikanske centralbank, FED, at ledigheden i USA i værste fald kan stige med 47 mio. personer. Det vil give en ledighed på over 30 pct. mod 5,8 mio. ledige – svarende til 3,5 pct. – i februar.

»Det er meget høje tal i en historisk kontekst, men det er et enestående chok som er helt uden fortilfælde i amerikansk økonomi i de seneste 100 år,« skriver økonom i FED’s St. Louis-afdeling, Miguel Faria-e-Castro.

Analysen, som Castro selv beskriver som ”en kuvertberegning”, baserer sig på, at der i dag er 66,8 mio. ansatte i jobs med høj risiko for afskedigelser. I sidste uge blev 3,3 mio. amerikanere ledige – det med afstand højeste antal på en uge nogensinde - og ifølge en rundspørge blandt økonomer foretaget af Dow Jones forventes yderligere 2,65 mio. ledige at stille sig i køen i denne uge.

Senioranalytiker i Danske Bank Mikael Milhøj kalder situationen for »alvorlig«, og han forventer også, at ledigheden fortsat vil stige kraftigt, fordi USA som mange andre lande er lukket ned.

»Vi tror dog også, at ledigheden kan falde hurtigt igen, fordi vi forventer en genopretning i andet halvår, selvom ledigheden nok ikke skal ned til samme lave niveauer som før. Vi er dog ydmyge om det, for vi er i ukendt farvand. Risikoen er stor, og meget kan gå galt, og hvis nogle af risikofaktorerne udspiller sig, så har vi en langvarig krise med høj ledighed i en periode,« forklarer han.

I forhold til de dystre udsigter fra FED peger han på, at USA dels har taget flere tiltag, som skal begrænse den fortsatte vækst i ledigheden. Det handler bl.a. om hjælpepakker, hvor man giver milliarder i kontanter til borgerne, samt at centralbanken lemper pengepolitikken og har sat renten til 0 pct. Oven i det tager beregningen ikke højde for, at folk af egen drift helt forlader arbejdsmarkedet.

Alt sammen noget, der vil afbøde eksplosionen i ledigheden, men det grundlæggende problem i øjeblikket er ifølge Mikael Milhøj, at økonomer »famler lidt i blinde«.

»Normalt kan vi økonomer sige noget konstruktivt om mange hændelser, fordi vi baserer det på historiske erfaringer med lignende scenarier. Den nuværende situation har vi ikke prøvet før i moderne tid, hvilket gør det sværere at sige noget begavet om, hvad der kommer til at ske. Det gælder for alle analyser, der laves i øjeblikket,« forklarer han.

BRANCHENYT
Læs også