Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Nationalbanken: Danmarks økonomi bliver hårdt ramt af coronakrisen

Nationalbanken vurderer i en ny analyse, at væksten i Danmark kan falde op mod 10 pct. i 2020 pga. coronakrisen.

Foto: Nationalbanken

Væksten i Danmark kan falde mellem 3 og 10 pct. i år som følge af coronakrisen. Det vurderer Nationalbanken i en ny analyse, hvor der er blevet opstillet tre scenarier for, hvordan den danske økonomi bliver ramt af coronavirussen.

Nationalbanken oplyser, at der er exceptionelt stor usikkerhed forbundet med de tre scenarier.

»I Danmark har vi umiddelbart et solidt udgangspunkt for at få økonomien tilbage på sporet igen, når udbruddet fortager sig, og foranstaltningerne rulles tilbage. Men det kommer til at gøre ondt, før vi når dertil. De hjælpepakker, som Folketinget har vedtaget, er nu og her med til at holde hånden under virksomheder og lønmodtagere,« udtaler nationalbankdirektør Lars Rohde i en pressemeddelelse.

Den danske økonomi befandt sig inden spredningen af virussen i en højkonjunktur, og derfor var udgangspunktet for økonomien i forhold til at komme igennem krisen godt.

Men de tiltag, som er sat i værk for at undgå en for stor spredning, har »betydet en kraftig nedgang i den økonomiske aktivitet. Danskerne har også ændret adfærd ved at gå mindre ud og generelt forbruge mindre, hvilket også påvirker økonomien i negativ retning.«

Andre lande har dog ikke været i den samme situation, inden virussen ramte. Og andre lande er også langt hårdere ramt af virussen end Danmark, og »genopretningen af den udenlandske efterspørgsel forventes derfor at blive væsentlig mere træg end i Danmark.«

»Vi skal ikke glemme, at vi også er meget afhængige af udviklingen i udlandet. Og når restriktionerne på den økonomiske aktivitet udfases, vil der sandsynligvis være behov for mere traditionel finanspolitisk stimulans for at understøtte efterspørgslen,« udtaler Lars Rohde.

BRANCHENYT
Læs også